4
Milutka=): | | x2+2x+1 | |
Wyrażenie wymierne |
| dla x różnego od −1 i 3 po uproszczenie ma postac? |
| | x2−2x−3 | |
6 mar 15:42
Basia:
rozłóż licznik i mianownik na czynniki
6 mar 15:46
Milutka=): i mi wychodzi z pierwszego x=−1
a z drógiego x=−1 i x=3
6 mar 15:49
Milutka=): a przeciez mają byc różne od tych liczb
6 mar 15:50
Milutka=): Basiu pomożesz?
6 mar 15:54
Basia: nie w tym rzecz
pierwiastki mianownika dobrze policzyłaś
x
2+2x+1=(x+1)
2
x
2−2x+3=(x+1)(x−3)
| | (x+1)(x+1) | | x+1 | |
U = |
| = |
| |
| | (x+1)(x−3) | | x−3 | |
i to wszystko, przecież masz tylko uprościć i nic więcej
6 mar 15:57
Milutka=): no tak samo mi wyszło wszystko tylko tam te x różne od −1 i 3 mnie troche pomyliło... czyli na
to sie nie zwraca uwagi?
6 mar 16:02
Basia:
no niezupełnie
| x2+2x+1 | | x+1 | |
| = |
| tylko dla x≠−1 i x≠3 |
| x2−2x+3 | | x−3 | |
należy u tym pamiętać np. przy rozwiązywaniu równań
równanie
ma jedno rozwiązanie
x=−1
równanie
nie ma rozwiązania
6 mar 16:18
Milutka=): aha no rozumiem..
dziękuję ślicznie za wytłumaczenie

6 mar 16:36