Układ równań z wartością bezwzględną
Algorytm: Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | 3|x−9|+ y = 1 | |
| ⎩ | 4x − |y − 1| = 4 |
|
Przekształciłem to:
| ⎧ | y=1−3|x−9| | |
| ⎩ | 4x − |y−1| = 4 |
|
Podstawiam y z pierwszego do drugiego:
4x − |1 − 3|x−9| |=4
− |1 − 3|x−9| |=4 − 4x / * (−1)
|1 − 3|x−9| | = 4x − 4 ( Dałem założenia dodatkowo, że 4x−4 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1 )
Po rozłożeniu na przypadki dostałem dwie odpowiedzi, uwzględniające x ≥ 1
| | 12 | |
to x = 2 lub x = |
| lecz to są błędne wyniki, co zrobiłem źle? |
| | 7 | |
26 kwi 15:59
chichi:
Masz błędy rachunkowe
26 kwi 16:01
Algorytm: A gdzie konkretnie, bo nie mogę zauważyć xd
28 kwi 00:55
michał:
Rozpatruj przedziałami będzie łatwiej
1/ x≥9 i y≥1
2/ x≥9 i y<1
3/ x<9 i y≥1
4/ x<9 i y<1
28 kwi 02:08
chichi:
No chyba żartujesz XD
28 kwi 08:41
Algorytm: No nie widzę. Nie wiem czemu nie możesz po prostu napisać gdzie konkretnie zrobiłem błąd
28 kwi 14:50
chichi:
Ja odnosiłem się do @michał nie do Ciebie.
28 kwi 14:56
Algorytm: Aha, no to dobra xd, ale błąd rachunkowy konkretnie gdzie mam?
28 kwi 15:13
mack: Masz 4x − |y−1| = 4
i podstawiasz za y=1−3|x−9|
więc powinno być: 4x − | 1 − 3|x−9| − 1 | = 4
a u cb jest :
4x − | 1 − 3|x−9| | = 4
28 kwi 15:32
chichi:
A Ty jak piszesz podstawiam do drugiego to wstawiłeś w module tylko za y czyli jakoby było |y|,
a tam jest |y − 1| − gdzieś Ci tą jedynkę wywiało...a tam się jedynki zredukują
28 kwi 15:36
Maciess: A nie możesz graficznie rozwiązac?
28 kwi 15:37
Algorytm: Aha, no tak, dzieki wielkie, jaki głupi błąd XD
28 kwi 15:38
mack: A faktycznie, sorki na szybko napisalem bez sprawdzenia.
28 kwi 15:38
Algorytm: Znaczy mógłbym, ale chciałem obliczyć algebraicznie xd
28 kwi 15:40
chichi:
Ciekaw jestem jak wyznaczysz graficznie rozwiązanie @
Maciess
28 kwi 16:44
Mila:
3|x−9|=1−y i y≤1
4x−4=|y−1| i x≥1
========== Podnoszę do kwadratu obustronnie każe równanie
9|x−9|
2=(1−y )
2
(4(x−1))
2=(y−1)
2
============ odejmuję stronami
9(x−9)
2)−16(x−1)
2=0
[3(x−9)−4(x−1)]*[3(x−9)+4(x−1)]=0⇔
3(x−9)−4(x−1)=0 lub 3(x−9)+4(x−1)=0, x≥1
| | 31 | |
x=−23 nie odp. zał. lub x= |
| |
| | 7 | |
POdstawiam do pierwszego równania
y≤1
odp.
=====
28 kwi 18:26