aksjomat
baus: Suma nieskończonego ciągu geometrycznego: −√2+1−(1/√2)+(1/4) jest równa?
26 kwi 14:07
janek191:
Co to jest

?
26 kwi 14:15
Robert: Mógłbyś doprecyzować o co dokładnie chodzi? Ja w tej chwili widzę tylko równanie, które trzeba
rozwiązać
26 kwi 14:40
baus: −√2,1,−(1/√2),(1/4)....... to liczby nieskończonego ciągu geometrycznego i trzeba obliczyć jego
sume
26 kwi 14:43
Robert: no i teraz jest zrozumiałe

więc w pierwszej kolejności wyznaczasz sobie a
1 i q
a
1=−√2
| | a2 | |
q= |
| (opcjonalnie tak można i możesz sobie to sprawdzić też z innymi |
| | a1 | |
Ciąg ten jest zbieżny gdy |q|<1
Widzimy, że q jest zbieżne więc możemy zapisać:
| | a1 | | −√2 | | −2√2 | | −2√2 | |
S= |
| = |
| = |
| = |
| x |
| | 1−q | | | | 2−√2 | | 2−√2 | |
| | 2+√2 | | −4√2−4 | |
|
| = |
| =−2√2−2 |
| | 2+√2 | | 2 | |
Jeśli się nie pomyliłem to wszystko powinno być dobrze.
26 kwi 15:01
Robert: W skrócie tak naprawdę wystarczyło wyczytać a1 i q i dać do wzoru
26 kwi 15:05
Robert: Widzimy, że q jest zbieżne −> że ciąg jest zbieżny
26 kwi 15:11