proszę o rozwiązanie
anna: Niech log
183√6 = c
| | 6c − 4 | |
. Wykaż, że log√354 = |
| . |
| | 3c−1 | |
26 kwi 12:55
wredulus_pospolitus:
i co byłaś w stanie zrobić
26 kwi 13:08
janek191:
| | 18 | |
log183√6 = log18 61/3 = 13 log186 =13 log18 |
| = |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| [ log18 18 − log18 3] = |
| [ 1 − log18 3] = c |
| | 3 | | 3 | |
to 1 − log
18 3 = 3 c
log
18 3 = 1 − 3 c
log
√3 54 = log
√3( 3*18) = log
√3 3 + log
√3 18 = 2 + 2 log
3 18 =
| | 2 | | 2 | | 2 − 6 c + 2 | | 6 c − 4 | |
= 2 + |
| = 2 + |
| = |
| = |
| |
| | log18 3 | | 1 −3 c | | 1 − 3 c | | 3 c − 1 | |
26 kwi 13:34
anna: dziękuję bardzo
26 kwi 13:38
janek191:
log
√3 18 = log
31/2 18 = 2 log
3 18
Wzór:
26 kwi 14:18
anna: jeszcze raz dziękuję
27 kwi 21:50
janek191:
27 kwi 21:57