proszę o rozwiązanie
anna: W wyniku dzielenia wielomianu 2x3 − x2 − 6x + 5 przez dwumian x2 − 4
otrzymujemy resztę postaci ax + b
. Oblicz a i b .
25 kwi 22:37
chichi:
Podziel pisemnie, a otrzymasz:
2x
3 − x
2 − 6x + 5 = (2x − 1)(x
2 − 4) +
2x + 1 ⇒ a = 2 ∧ b = 1
25 kwi 23:02
PATMAT16: Co jest u mnie źle

W(x)=2x
3−x
2−6x+5 P(x)=x
2−4 ⇒ x
2−4=0 ⇒ x
2=4 ⇒ x=±2
W(2)=R(x)+ax+b
W(−2)=R(x)+ax+b
W(2)=16−4−12+5+2a+b=0 W(2)=5+2a+b
W(−2)=−16−4+12+5−2a+b=0 W(−2)=−3−2a+b
W(2)=5+2a+b=0
W(−2)=−3−2a+b=0
5+2a+b=0
−3−2a+b=0
2+2b=0
2b=−2 /:2
b=−1
−3−2a+b=0
−3−2a+(−1)=0
−4−2a=0
−2a=4 /:(−2)
a=−2
25 kwi 23:42
PATMAT16: y=−2x−1
25 kwi 23:42
PATMAT16: W sensie samo −2x−1
25 kwi 23:43
chichi:
W(x) = 2x
3 − x
2 − 6x + 5 = Q(x)(x
2 − 4) + ax + b
W(2) = 5 = 2a+b
W(−2) = −3 = −2a + b
Spiąć to w układ i po dodaniu stronami, mamy:
2b = 2 ⇔ b = 1 i kładąc b = 1 w 1 równaniu mamy: 5 = 2a + 1 ⇔ a = 2
Co potwierdza moje wyniki
25 kwi 23:48
chichi:
Piszesz maturę w tym roku, czy za rok?
25 kwi 23:50
PATMAT16:
25 kwi 23:50
PATMAT16: Za rok, ale biorę się już za zadanka
25 kwi 23:50
chichi:
Łeeee, to jeszcze się wyszkolisz w jeden księżyc
25 kwi 23:51
Eta:
2x3−x2−6x+5=(x−2)(x+2)*Q(x)+ax+b
W(2)= 2a+b ⇒ 5= 2a+b
W(−2)=−2a+b ⇒ −3=−2a+b
+ −−−−−−−−−−−−−−−
2=2b ⇒ b=1 to 5=2a+1⇒ a=2
R(x)=2x+1
=========
25 kwi 23:51
Eta:
25 kwi 23:52
chichi:
25 kwi 23:52
PATMAT16: Dziękuję Wam bardzo za charytatywne udzielanie odpowiedzi

.
25 kwi 23:54
Eta:
Na zdrowie łap
25 kwi 23:55
anna: dziękuję
26 kwi 06:58