Kombinatoryka
PATMAT16: Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych, w których zapisie występują
dokładnie trzy cyfry nieparzyste.
25 kwi 18:56
wredulus_pospolitus:
Można podejść do tego na dwa sposoby
I sposób:
przypadki:
1) trzy różne nieparzyste, jedna na pierwszym miejscu
2) trzy różne nieparzyste, żadna na pierwszym miejscu
3) dwie różne nieparzyste (jedna zdublowana), jedna z nich na pierwszym miejscu
4) dwie różne nieparzyste (jedna zdublowana), żadna na pierwszym miejscu
5) jedna nieparzysta (trzykrotnie), jedna z nich na pierwszym miejscu
6) jedna nieparzysta (trzykrotnie), żadna na pierwszym miejscu
25 kwi 19:00
wredulus_pospolitus:
W sumie po namyśle −−− te przypadki można skrócić do dwóch przypadków
25 kwi 19:04
chichi:
Strasznie dziwnie to rozbiłeś wg mnie, ta krótsza metoda dużo szybciej się narzuca
25 kwi 19:08
wredulus_pospolitus:
A metoda II
traktujemy, że 0 może być na pierwszym miejscu
1) wybieramy 3 miejsca dla nieparzystych, reszta dla parzystych (w tym 0)
2) pierwsze miejsce dla '0', z pozostałych trzy dla nieparzystych
(1) − (2) daje wynik
25 kwi 19:10
PATMAT16: Z cyfr 0,1,2 tworzymy pięciocyfrowe liczby całkowite dodatnie podzielne przez 15. Oblicz, ile
możemy utworzyć takich liczb.
Zrobiłem takim sposobem, ale prawidłowa odpowiedź to 18.
a1=10020 r=15 an=22200
22200=10020+15n−15
12195=15n /:15
n=813
Czy cos z tego będzie, może trzeba cos uwzględnić jeszcze?
25 kwi 19:18
chichi:
A po co to 0 na początku

I
(1) pierwsza cyfra parzysta, zatem ze zbioru {2,4,6,8} − 4 możliwości
| | | |
(2) wybieramy spośród 4 miejsc 3 na nieparzyste − | *53 możliowści |
| | |
(3) wstawiamy na ostatnie miejsce cyfrę parzystą − 5 możliwości
II
(1) pierwsza cyfra parzysta, zatem ze zbioru {1,3,5,7,9} − 5 możliwości
| | | |
(2) wybieramy spośród 4 miejsc 3 na parzyste − | *52 możliowści |
| | |
(3) na dwa ostatnie miejsca po parzystej na 5 sposobów − 5
2 możliwości
I + II = ...
25 kwi 19:24
wredulus_pospolitus:
@Patmat −− to rozwiązanie miałoby sens GDYBYŚMY brali pod uwagę WSZYSTKIE cyfry

zauważ, że a
1 = 10020, ale już a
2 = 10020 + 15 = 100
35
25 kwi 19:25
chichi:
(2)
4 miejsca 2 na parzyste*
(3)
po nieparzystej
Albo na odwrót, jak kto woli
25 kwi 19:27
wredulus_pospolitus:
Rozwiązanie do tego:
1) zauważamy, że ostatnie MUSI być '0'
2) zauważamy, że suma pozostałych czterech cyfr musi być podzielna przez '3', więc mamy
mozliwości:
1,1,1,0
2,1,0,0
2,2,2,0
2,2,1,1
więcej możliwości nie ma −−− permutujemy je pamiętając o warunku, że '0' nie może być na
pierwszym miejscu
25 kwi 19:27
PATMAT16: @chichi
Mam pytanie co do tego:
I
(1)
(2)
(3)
W tym przypadku działanie wygląda tak:
Dlaczego w tym przypadku nie zmniejszam ilości tych miejsc jak w przypadku tego zadania i tego
warunku:
Oblicz ile jest pięciocyfrowych liczb naturalnych parzystych, w których zapisie występują co
najwyżej dwie dwójki.
Warunek:
| | | |
Dwie cyfry '2' w środku. Zatem: 8* | *9*4 |
| | |
| | | | | |
Chodzi o to, że mnożę | przez mniejszą liczbę miejsc o jeden, bo zapisuje sobie | |
| | | |
jako dwa miejsca.
Dlaczego zatem to samo nie obowiązuje w przypadku podanym wyżej, czyli:
Czemu nie powinno być tak:
__ __ __ __ __
Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi
25 kwi 19:40
PATMAT16: | | | |
Gdzie | zajmuje trzy miejsca  |
| | |
25 kwi 19:41
chichi:
Dlatego, że skoro tam wstawiasz dwójki, to masz jedną możliwość na każde miejsce, tylko 2.
U mnie wstawiasz jedną spośród 5 nieparzystych, zatem na każde m−ce masz po 5 sposobów
25 kwi 19:43
chichi:
| | | |
Więc u Ciebie nie ma sensu pisać | *1*1 − bo jedna możliwość − tylko 2  |
| | |
25 kwi 19:44
PATMAT16: Dobra, rozumiem. Dziękuję
25 kwi 19:48
PATMAT16: Pytanie co do godziny 19:24.
| | | |
(2) Wybieramy spośród czterech miejsc trzy na nieparzyste. | *53. Czy 53 oznacza |
| | |
zamienność tych liczb?
25 kwi 23:23
chichi:
Poprawiłem później tam, bo skopiowałem i nie zmieniłem.
Jak już w (2) ustawiliśmy jakąś nieparzystą na pierwszym, to musimy usadowić jeszcze dwie,
zatem z pozostałych 4 miejsc wybieramy 2 i wstawiamy na każde jedną spośród pięciu
| | | |
nieparzystych, stąd | *5*5, zostały 2 miejsca, na które wstawiamy po jednej z liczb |
| | |
| | | |
parzystych, których również jest 5, zatem 5*5 i ostatecznie: 5* | *5 2*5 2  |
| | |
25 kwi 23:28
PATMAT16: Rozumiem, dziękuję
25 kwi 23:48