Całki nieoznaczone
Zacałkowane: Oblicz całkę z:
25 kwi 18:00
wredulus_pospolitus:
1)
podstawienie
t = 5lnx + 7
2)
| x | | x−1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| 2x2−4x−2 | | 2x2−4x−2 | | 2x2 − 4x − 2 | |
| | x−1 | | 1 | |
= |
| + |
| |
| | 2x2−4x−2 | | 2(x−1)2 − 3 | |
podstawienie do pierwszego ułamka/całki:
t = 2x
2 − 4x − 2
druga − jeszcze trochę przekształć jeżeli masz problem −−− wynikiem jej będzie któryś z arcusów
(chyba to był arctg)
25 kwi 18:09
chichi:
"druga − jeszcze trochę przekształć jeżeli masz problem −−− wynikiem jej będzie któryś z
arcusów
(chyba to był arctg)"
Ojjj nie nie nie... Tam we wzorze na arctan masz w mianownika + a
2, u nas tak nie bedzie
25 kwi 18:25
Zacałkowane: W drugiej wyszło mi: 12(ln|x−2| + ln|x+12|
25 kwi 18:40
Zacałkowane: ) + C
25 kwi 18:40
Zacałkowane: A w pierwszej: 23(5lnx + 7)32
25 kwi 18:53
wredulus_pospolitus: @chichi
fakty ... w takim razie rozkład na ułamki proste
25 kwi 19:05
wredulus_pospolitus:
Zacałkowany −−− pierwsza na pewno źle ... brakuje 'zbalansowania' 5 z pochodnej wnętrza
25 kwi 19:06
chichi:
Obydwie źle policzone
25 kwi 19:07
wredulus_pospolitus:
a druga całka −−− pokaż obliczenia bo coś mi się nie podoba ten wynik
25 kwi 19:07
Zacałkowane: Ajj, no tak. W pierwszej wychodzi:
215(5lnx + 7)
32
Obliczenia w drugiej:
| | x | | x | | x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = 12∫ |
| dx |
| | 2x2 − 3x −2 | | 2(x+12)(x−2) | | (x+12)(x−2) | |
| x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+12)(x−2) | | | | x−2 | |
x = A(x−2) + B(x+
12)
x = Ax − 2A + Bx +
12B
{ A + B = 1
{ −2A +
12B = 0
{ A =
15
{ B =
45
| | x | | | | | |
12∫ |
| dx =12(∫ |
| + ∫ |
| )dx |
| | (x+12)(x−2) | | | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | |
=12( |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| )dx |
| | 5 | | | | 5 | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
12( |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| )dx = 12( |
| ln|x+ |
| | + |
| | 5 | | | | 5 | | x+2 | | 5 | | 2 | |
Teraz zauważyłem zgubione liczby z drugiego
25 kwi 19:25
wredulus_pospolitus:
no jak nagle z 2x2 −4x − 2 robi się 2x2 − 3x − 2 to nic dziwnego, że nagle inny
wynik wychodzi
25 kwi 19:29
Zacałkowane: Ooo, nawet tego nie zauważyłem o__0
25 kwi 19:33