25 kwi 16:11
25 kwi 16:19
wredulus_pospolitus:
zauważ, że chodzi o taki obszar:
x = r*sinα
| | 5 | |
y = r*cosα ; 0 ≤ r ≤ 4 , π ≤ α ≤ |
| π |
| | 4 | |
25 kwi 17:34
anonim123: A co ja mam źle?
25 kwi 17:38
anonim123: już wiem tylko nie wiem skąd się wziął przedział alfa<=5/4pi?
25 kwi 17:54
wredulus_pospolitus:
Jeden sposób wyjaśnienia:
jaki jest kąt nachylenia prostej y=x względem osi OX
| | 5 | |
kąt nachylenia to 45o (czyli π/4) lubbb 180+45 czyli .... |
| π |
| | 4 | |
Drugi:
popatrzyłem na rysunek
25 kwi 17:59
anonim123: Dzięki😏
25 kwi 22:28