W rzeczywistej przestrzeni liniowej wielomianów stopnia nie wyższego niż 2 okreś
Giant: W rzeczywistej przestrzeni liniowej wielomianów stopnia nie wyższego niż 2 określony jest
operator działający według przepisu
A(p(x))=(x2−1)pn(x)+2xp'(x)−3p(x)
Znaleźć macierz operatora A w bazie wielomianów en = (x − 1)n−1 , n =1, 2, 3
Mógłby ktoś pomóc z tym zadaniem ? Nie wiem jak się za nie zabrać.
25 kwi 10:13
jc:
A 1 = 3
A (x−1) = 2x − 3(x−1) = 3 − x = 2 − (x−1)
A (x−1)2 = 2(x2−1) + 2x 2(x−1) − 3(x−1)2 = 2x2 − 2 + 4x2 − 4x − 3x2 +6x − 3
= 3x2 + 2x − 5 = 8(x−1) + 3(x−1)2
Macierz =
3 0 0
2 −1 0
0 8 3
25 kwi 12:10
Giant: Mógłbyś w skrócie wyjaśnić co i jak ?
25 kwi 12:30
Giant: W sensie rozumiem że po en trzeba podstawić kolejne liczby jako n i następnie liczyć A(p(x))
ale skąd wyszła ta macierz ?
25 kwi 12:33
jc:
A e1 = A11e1 + A21e2 + A31e3
A e2 = A12e1 + A22e2 + A32e3
A e3 = A13e1 + A23e2 + A33e3
Trochę wyżej pomyliłem. Powinno być
A =
3 2 0
0 −1 8
0 0 3
25 kwi 13:21
Giant: Ok, chyba powoli zaczynam rozumieć. Wystarczy podstawić liczbę en pod wzór i obliczyć liczbę
A.
Następnie odczytujemy jaka liczba stoi jako A i wpisujemy ją do macierzy o odpowiednim indexie
?
25 kwi 13:55
jc: Tak.
25 kwi 13:58
Giant: Teraz zrozumiałem, dziękuję
25 kwi 14:06