proszę o rozwiązanie
anna: Każdy z wierzchołków trójkąta prostokątnego ABC
leży na na wykresie funkcji y = x2 − 5x+ 6
. Bok BC tego trójkąta jest zawarty w prostej y = 3x − 6 ,
a wierzchołek C kąta prostego ma obie współrzędne dodatnie.
Oblicz pole trójkąta ABC .
x2 − 5x+ 6 = 3x − 6
Δ = 16 √Δ = 4
x1 = 2 y1 = 0
x2 = 6 y2 = 12
A=( 2 ; 0)
B = (6 ; 12)
obliczyłam punkt wspólny prostej i okręgu ale nie wiem jak obliczyć punkt współrzędne punktu C
proszę o rysunek
24 kwi 23:11
Eta:
Aniu
te punkty,które wyznaczyłaś to B i C ( błędnie podałaś A i B
z treści zadania C ma współrzędne dodatnie
zatem C=(6,12) i B= (2,0)
i BC ⊥AC
napisz równanie prostej AC i rozwiąż układ równań z parbolą
teraz dokończ...........
25 kwi 00:28
anna:
prosta AC ⊥BC
prosta BC to y = 3x − 6
| | 1 | |
prosta AC to y = − |
| + b |
| | 3 | |
| | 1 | |
12 = − |
| * 6 +b ⇒ b = 14 |
| | 3 | |
| | 1 | |
czyli AC; y = − |
| x +14 |
| | 3 | |
| | 1 | |
− |
| x +14 = x2 − 5x + 6 ⇒ 4x2 −15x − 24 =0 Δ =609 |
| | 3 | |
czy dobrze zrozumiałam bo współrzędne punktu wyjdą nieładne
25 kwi 08:16
Eta:
Echhh

nie popełniaj takich błędów
3x
2−14x−24=0
teraz licz deltę
25 kwi 15:04
anna: dziękuję
25 kwi 22:02