matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trygonometria
Wikus:
x−y
4−a
2
−b
2
Niech sinx+siny=a oraz cosx+cosy=b, Wykaż że tg
=±(
)
1/2
.
2
a
2
+b
2
24 kwi 10:42
kerajs:
a
2
+b
2
=sin
2
x+2sinxsiny+sin
2
y+cos
2
x+2cosxcosy+cos
2
y=2+2cos(x−y) zadanie sprowadza się do sprawdzenia czy:
x−y
2−2cos(x−y)
tg
2
=
2
2+2cos(x−y)
24 kwi 11:38
Wikus:
Ok a jak sprawdzić to dalej?
24 kwi 12:03
kerajs:
to trywialne:
2−2cos(x−y)
=
2+2cos(x−y)
2−2(1−2sin
2
((x−y)/2))
=
=
2+2(2cos
2
((x−y)/2)−1)
4sin
2
((x−y)/2)
=
=tg
2
((x−y)/2)
4cos
2
((x−y)/2)
24 kwi 12:25