matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o rozwiązanie
anna:
Suma czterech początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określonego dla n ≥ 0 jest równa (− 12 ) . Ponadto dla każdej liczby całkowitej n ≥ 0 spełniony jest warunek
1
log
(a
n
− a
n+ 1
) = − 2 . Oblicz nieskończoną sumę
2
3
3
3
(
)
a
0
+ (
)
a
1
+ (
)
a
2
+ ...
2
2
2
1
w czwartej linijce ma być log przy podstawie
2
23 kwi 22:50
Eta:
log
1/2
(a
n
−a{n+1)=−2 ⇒ a
n
−a
n+1
=4 to a
n+1
−a
n
=−4 ciąg arytmetyczny r= −4 a
n
=a
o
−4n
========
S
4
=−12 ⇒ a
o
=3 ( 3−1−5−9 = −12) b
n
: (3/2)
3
, (3/2)
−1
, (3/2)
−5
,....... geometryczny
(3/2)
−1
q=
= (2/3)
4
, |q|<1
(3/2)
3
(3/2)
3
to S=
= ..............
1−(2/3)
4
24 kwi 00:17
anna:
dziękuję
24 kwi 13:59