Dyskusja równań wyższych stopni
ojejku: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie x4+(1−2m)x2+2m2+ |
| =0 nie ma rozwiązań? |
| | 4 | |
byłabym wdzięczna gdyby ktoś dał mi chociaż jakieś wskazówki

, tzn. jakie warunki muszą być
spełnione....
wiem ze muszę przyjąć, że x
2=t..... a dalej...(?)
6 mar 15:23
Noah: pomoge
6 mar 15:24
Noah: jesli chcesz roz jak na lekcji robicie to tak:
x
2=t i amsz wtedy
zeby nie bylo pierwiastkow musi zajsc przypadek Δ
t<o
1−4m+4m
2−8m
2−1<0
−4m
2−4m<0 /:(−4)
m
2+m>0
m∊(−
∞,−1)∪(0,+
∞)
czy tak masz w odp. jak nie to napisze ci potem kolejne roziwazanie ale teraz musze isc
Chodzi mi o to czy zadanie uwzglednia pierwiastki i je wyklucza czy tylko korzysta z Δ
6 mar 15:35
ojejku: powinno wyjść m∊R
6 mar 15:37
Sabin: Noah dobrze mówi w ostatnim zdaniu,
to zadanie ma 3 warunki
1.
Δ < 0 i koniec
lub
2.
Δ = 0 i to < 0
lub
3.
Δ > 0 i t1t2 > 0, t1 + t2 < 0 (wzory Viete'a gwarantujace, że t1 i t2 < 0)
6 mar 15:41
ojejku: i obojętnie który warunek wykorzystam? chyba nie..?!
6 mar 16:21
Sabin:
Nie. Musisz rozważyć wszystkie 3. Plusem jest to, że Δ liczysz tylko raz, potem
korzystasz z niej w każdym podpunkcie.
6 mar 16:42