Optymalizacja :(
PATMAT16: Dany jest okrąg o środku S i promieniu 18. Rozpatrujemy pary okręgów: jeden o środku S1 i
promieniu x oraz drugi o środku S2 i promieniu 2x , o których wiadomo, że spełniają
jednocześnie następujące warunki:
– rozważane dwa okręgi są styczne zewnętrznie;
– obydwa rozważane okręgi są styczne wewnętrznie do okręgu o środku S i promieniu 18;
– punkty: S ,S1,S2 nie leżą na jednej prostej.
Pole trójkąta o bokach a ,b,c można obliczyć ze wzoru Herona
P = p(p − a)(p − b )(p − c),
gdzie p – jest połową obwodu trójkąta.
Zapisz pole trójkąta SS 1S2 jako funkcję zmiennej x . Wyznacz dziedzinę tej funkcji i oblicz
długości boków tego z rozważanych trójkątów, którego pole jest największe. Oblicz to
największe pole.
Rozwiązałem dobrze, ale rozwiązanie nie należy do dziedziny i nie wiem dlaczego....
Jeżeli:
|S
1S
2|=r
1+r
2
|S
1S
2|=3x
|r
1−r
2|=|S
1S|
|x−18|=|S
1S|
|2x−18|=|S
2S|
Opuściłem w.bezwględną bez jej zmiany i mój obwód to:
Obw=6x−36
Połowa obwodu:
p=3x−18
Poprawne rozwiązanie to:
p=18
P=
√18*x*2x(18−3x)=6
√3x2(6−x)
Założenia:
x>0
2x<18
18−x+18−2x>3x
x∊(0;6)
Wytłumaczy mi ktoś co zrobiłem źle i skąd się wzięło drugie i ostatnie założenie?
Dlaczego u mnie jest 3x−18 a u nich 18−3x