Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg.
Monika04: Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg. Proste AB i CD przecinają się w punkcie K,
a proste BC i AD − w punkcie L. Miary kątów BKC i CLD są równe odpowiednio 45° i 25°.
Wyznacz miary kątów czworokąta ABCD.
Suma kątów: α + β + γ + δ = 360st
Kąty α, δ i 45st dają 180st, ponieważ są to kąty trójkąta AKC
Kąty α, β i 25st dają 180st, ponieważ są to kąty trójkąta ALB
Z tablic wiem, że kąty czworokąta wpisanego w okrąg α + γ = β + δ
Na podstawie tego chce obliczyć kąty:
α + δ + 45st = 180st
a = 135st − δ
β + 135st − δ + 25st = 180st
β = 20st + δ
α + γ = β + δ
135st − δ + γ = 20st + δ + δ
γ = −115st + δ
α + β + γ + δ = 360st
135st − δ + δ + 20st − 115st + δ + δ = 360st
2δ = 360st
δ = 180st
Kąt δ nie może wynosić 180st, jest to niemożliwe, niestety nie wiem gdzie zrobiłam błąd, czy
jakaś miła duszyczka mogłaby mi pomóc go dostrzec
Eta:

α kąty wierzchołkowe w trójkątach BKC i DLC
γ=180
o−α to ∡BAD= α ( bo czworokąt wpisany w okrąg
∡ABC= 45
o+α −− jako kąt zewnętrzny trójkąta BKC
zatem w ΔABL : α+45
o+α+25
o=180
o ⇒
α=55o
teraz dokończ...........