Równania
AngeluŚ: Rozwiąż równania
4−2x−(x+3)=x−5−(3+x)
3−2x+3x+4=−(3−2x)+5x+4
−(x+3)+2x+1=1+4x−(3−x)
Z góry dziękuje za pomoc

6 mar 15:18
Basia:
opuść nawiasy, zredukuj wyrazy podobne
potem niewiadome na lewą, wiadome na prawą
znowu redukcja wyrazów podobnych
podziel przez współczynnik przy x (jeżeli akurat trzeba)
jeden przykład zrobię
−x−3+2x+1=1+4x−3+x
x−2=5x−2
−4x=0 /:(−4)
x=0
6 mar 15:23
AngeluŚ: dzięki...a ja właśnie nie rozumiem w pierwszym przykładzie to policzyć .Możesz mi wyjaśnić
6 mar 15:25
Basia: napisz co dostaniesz po opuszczeniu nawiasów
6 mar 15:26
AngeluŚ: ja nie wiem własnie jak to policzyć jezeli mam 2 liczbt przed nawiasem 4−2x−(x+3)=x−5−(3+x)
6 mar 15:28
Basia:
L=4−2x−(x+3) = 4−2x−x−3=1−3x
przed nawiasem jest − zmieniasz znaki
to jak będzie wyglądać prawa strona ?
6 mar 15:41
AngeluŚ: Nie wiem ...nie mam pojęcia
6 mar 15:55
Basia: to co bez nawiasu przepisz, opuszczając nawias zmień znaki
napisz co dostałaś
6 mar 15:59
AngeluŚ: P=x−5−3−x
6 mar 16:24
Basia: dobrze; zredukuj teraz wyrazy podobne
x−x i 5−3
co dostaniesz ?
6 mar 16:25
AngeluŚ: 2 ?
6 mar 16:29
Basia: zgadza się
w takim razie masz
1−3x=2 /−1
−3x = 2−1
−3x = 1 /:(−3)
x = −13
6 mar 16:33
AngeluŚ: dzieki
6 mar 16:40
piotr: 78y+x=78c
28 kwi 15:42
angelika: bardzi dobrze
28 kwi 15:56
angelika: ja co prawdaż jestem w liceum ale te zadania nie są za łatwe
28 kwi 15:56
angelika: ⊂≥γαβδπΩ
28 kwi 15:56
angelika: dzieki mi sie też przydało te two je pytanie angelus♥
28 kwi 16:11