Która z własności nie może być spełniona
mika: Niech |A| = 11, |B| = 8, |A ∩ B| = 4, |B ∩ C| = 2, |A ∩ C| = 2 i |A ∪ B ∪ C| = 17.
Która z własności nie może być spełniona.
1) |A ∩ B ∩ C| = 0
2) |A ∩ B ∩ C| = 2
3) |A ∩ B ∩ C| = 1
4) |C| = 2
5) |C| = 6
23 kwi 11:28
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
|AuBuC| = |A| + |B| + |C| − |AnB| − |AnC| − |BnC| + |AnBnC|
czyli:
17 = 11 + 8 + x − 4 − 2 − 2 + y −−−> 6 = x + y
związku z tym odpowiedzi (1) i (5) są ze sobą powiązane (więc jedna z nich nie może być
poprawną odpowiedzią − bo albo obie będa poprawne, albo obie będą niepoprawne)
tak więc ... jedyną opcją będzie (4) ... ponieważ, że jeżeli |C| = x = 2, to |AnBnC| = y = 4
a przecież |AnBnC| ≤ |C| czyli 4 ≤ 2

no chyba nie za bardzo
23 kwi 11:52