Rozkład poissona z parametrem
Pigmej: Zmienna losowa X ma rozkład poissona z parametrem α. Dla jakich α spełniony jest warunek P(X <
3) = 3/eα
Doszedłem do wniosku, że:
1 + α/e + α2/2e2 = 3/eα
Jak dalej rozwiązać to równanie by znaleźć α?
23 kwi 02:25
Pigmej: podbijam, wie ktoś jak rozwiązać takie równanie? logarytmowanie obu stron ostatecznie nie
zadziałało
23 kwi 14:52
kerajs:
''Jak dalej rozwiązać to równanie by znaleźć α?''
Tego równania nie można rozwiązać. Pozostaje znaleźć rozwiązanie przybliżone.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dawniej sprawdzano by czy wykresy y= |
| α2+ |
| α+ |
| i y=( |
| )α czy się |
| | 6e2 | | 3e | | 3 | | e | |
przecinają, a jeśli tak to gdzie. Potem jakieś bisekcje, aproksymacje itd.
Teraz wrzucasz to w jakiś program (np WolframAlpha) i od razu masz wynik/i.
23 kwi 16:39