Funkcja kwadratowa z parametrem
Algorytm: Jaki jest najlepszy sposób (mniej szansy na pomylenie się) na rozwiązanie tego warunku?
|x
1|+|x
2|>3 ⇒ (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 + 2|x
1x
2| > 9
a = 5 − 2m
b = m − 1
c = 2m − 5
Robiłem w taki sposób, że :
| | b2 | | 2c | | c | |
(x1+x2)2 − 2x1x2 + 2|x1x2| > 9 ⇒ |
| − |
| + 2| |
| | > 9 |
| | c2 | | a | | a | |
| | c | | b2 − 2ac | | c | | b2 − 2ac | |
2 |
| > 9 − |
| v 2 |
| < −9 + |
| |
| | a | | a2 | | a | | a2 | |
Lecz chciałbym się dowiedzieć, czy można jakoś inaczej?
23 kwi 00:38
I'm back:
Zauważ że przecież c/a = − 1
23 kwi 00:41
Algorytm: | | c | |
W jakim sensie? |
| = x1*x2 |
| | a | |
23 kwi 00:42
I'm back:
C = 2m−5
a = 5 − 2m
Stad
23 kwi 00:44
Algorytm: Jezuuuuuuus, 30 minut to robiłem, a nie zauważyłem XD, dziękuję
23 kwi 00:45
Pr713: | c | | 2m−5 | |
| = |
| = −1 ⇒ W ten sposób otrzymasz (x1+x2)² + 2 + 2 > 9 |
| a | | −(2m−5 | |
(x
1 + x
2)² > 5
| | m−1 | |
| |
| | > √5, |x| > a ⇔ x > a ⋁ x < −a... |
| | 2m−5 | |
23 kwi 00:53
Algorytm: | | c | |
Dzięki wielkie Pr713, właśnie zauważyłem, że |
| = −1, co o wiele ułatwia rozwiązanie tego |
| | a | |
zadania xd
23 kwi 00:56
chichi:
|x| > a ⇔ x > a ⋁ x < −a..."
⋁ − ten kwantyfikator nie oznacza "lub", a "istnieje". ∨ − to jest "lub"
23 kwi 01:50