Optymalizacja
PATMAT16:

Proszę bardzo o sprawdzenie.

Z góry dziękuję.
Bok kwadratu ABCD ma długość 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F umieszczone
tak, by |CE|=2|DF|. Oblicz wartość x=|DF|, dla której pole trójkąta AEF jest najmniejsze.
Czy mogę to zrobić tak? (dla mnie sposób najbardziej zrozumiały.
Wiedząc, że bok kwadratu wynosi 1, jego pole jest też równe 1.
Założenia:
1)x>0
2)1−x>0 ⇔ −x>−1 /*(−1) x<1
3)1−2x>0 ⇔ −2x>−1 /:(−2) x<
12
x∊(0;
12)
Teraz będę odejmował pola trzech trójkątów (ΔABE,ΔADF,ΔFCE) od pola kwadratu ABCD.
| 1 | | 1 | | 1 | |
P=1− |
| (1−2x)− |
| 2x(1−x)− |
| x |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Funkcja kwadratowa osiąga minimum w wierzchołku, więc:
22 kwi 23:02
PATMAT16: | 1 | |
|DF|=xmin=p= |
| . Pomyłka  |
| 4 | |
22 kwi 23:04
wredulus_pospolitus:
rozwiązanie dobre ... bym się tylko ewentualnie zastanowił nad:
x ∊ <0 ; 1/2> <−−− w końcu wierzchołki są także częścią boków.
22 kwi 23:21
PATMAT16: Dlaczego przedział domknięty?
22 kwi 23:23
PATMAT16: Jeżeli x=0 to nie ma kwadratu
22 kwi 23:23
PATMAT16: A dobra jednak jest
22 kwi 23:24
PATMAT16: Już z przyzwyczajenia wziąłem, że x≠0
22 kwi 23:25
wredulus_pospolitus:

po lewej − x=0
22 kwi 23:30
PATMAT16: Ale chwila. Jednak nie rozumiem haha.
Oblicz wartość x=|DF|, dla której pole trójkąta AEF jest najmniejsze.
Czyli nie może być przedziału domkniętego
22 kwi 23:31
PATMAT16: Bo wtedy |DF| może być równe 0
22 kwi 23:32
wredulus_pospolitus:
no i

F = D

Wierzchołek D jest częścią boku CD, obrano punkt F będący w wierzchołku D.
Nie zmienia to samego zdania i podejrzewam, że sprawdzający nawet by się nie zwrócił na to
uwagi.
Co więcej − możliwe, że byłyby zdania podzielone co do tego, czy przedział powinien być
domknięty, czy też nie.
Ja osobiście bym domknął, ale rozumiem jeżeli by ktoś twierdził, że przedziały powinny być
otwarte.
22 kwi 23:37
PATMAT16: To jest zadanie maturalne z maja 2010 roku za 4 punkty. Jak teraz sprawdziłem w odpowiedziach,
to nie domknęli przedziału. Dziękuję ci jeszcze raz za sprawdzenie zadania.
22 kwi 23:38