Prawdopodobieństwo
Algorytm: W pierwszej urnie jest 5 białych i 3czerwonych kul, w drugiej 6 białych i 6 czerwonych kul.
Losujemy 1 kulę z pierwszej urny i przekładamy do drugiej, z drugiej urny losujemy 1 kulę i
przekładamy do pierwszej. Z pierwszej urny losujemy 2 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
obie wylosowane kule są czerwone?
22 kwi 22:10
wredulus_pospolitus:
A
1 −−− losujemy białą, później białą, później dwie czerwone
A
2 −−− losujemy czerwoną, później białą, później dwie czerwone
A
3 −−− losujemy czerwoną, później czerwoną, później dwie czerwone
A
4 −−− losujemy białą, później czerwoną, później dwie czerwone
P(A) = P(A
1) + P(A
2) + P(A
3) + P(A
4)
LICZYSZ
22 kwi 22:14
Algorytm: Narysowałem drzewko 3 piętrowe z wydarzeniami przerzucenia losowej kuli z jednej do drugiej.
Mając na końcu po tych przekładaniach kul (przed losowaniem 2 kul) stan 1 urny jest taki
1)
Białych: 5
Czerwonych: 3
2)
Białych: 4
Czerwonych: 4
3)
Białych: 6
Czerwonych: 2
4)
Białych: 5
Czerwonych: 3
| | 3 | | 2 | | 6 | |
I miałem tak, że z pierwszego wypadku mam: |
| * |
| = |
| ; |
| | 8 | | 8 | | 56 | |
i mam zły wynik
22 kwi 22:17
I'm back:
Co Ty zrobiłeś?
22 kwi 22:23
Algorytm: No zrobiłem sobie 4 przypadki 1 urny po przekładaniach kul.
22 kwi 22:26
I'm back:
No Okey. A czemu nie uwzględniasz Prawdopodobieństwa 'dotarcia' do danej sytuacji w urnie nr 1?
22 kwi 22:33
I'm back:
Patrz co napisałem na początku, w pierwszej odpowiedzi
22 kwi 22:34
Algorytm: Ale właśnie uwzględniam. Z 1 urny białą przekładam do 2 urny, następnie wylosowało mi kule
białą z drugiej i przekładam do pierwszej.
22 kwi 22:42
I'm back: Ale gdzie W OBLICZENIACH to uwzględniasz?
Prawdopodobieństwo przełożenia czerwonej do drugie urny, a później białej do urny 1, aby w
końcu wylosowac dwie czerwone z drugiej
22 kwi 22:56
I'm back:
Z pierwszej* a nie z drugiej
22 kwi 22:57
wredulus_pospolitus:
Napisałeś, że narysowałeś drzewko −−− widać, nie zrobiłeś pełnego drzewka
22 kwi 23:15
Algorytm: I'm back, Ale ja losuje dwie czerwone z pierwszej urny
wredulus−pospolitus, w jakim sensie?
22 kwi 23:36
wredulus_pospolitus:

narysowałem NIEPEŁNE drzewo (nie narysowałem wszystkich innych opcji wylosowania z pierwszej
urny w ostatnim kroku ... za dużo tego, a i tak nas to nie obchodzi)
a,b,c,d to jest to co policzyłeś ... ale nie uwzględniłeś tych prawdopodobieństw, które
doprowadzały do sytuacji wyliczanych i w końcowym etapie
22 kwi 23:41
wredulus_pospolitus:
Musisz to uwzględnić

Przykład:
W 1 urnie mamy 1 białą i 1 czerwoną, losujemy jedną kulę i przekładamy do drugiej
W 2 urnie mamy 1 białą i 0 czerwonych, losujemy jedną kulę i przekładamy do trzeciej
W 3 urnie mamy 0 białych i 1 czerwoną, losujemy jedną kulę − oblicz Pr, że będzie to kula biała
więc będziesz liczył:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| *1* |
| + |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli wylosowanie: biała −> biała −> biała + czerwona −> biała −> biała (pozostałe opcje
pomijam, bo nie wylosowanie w drugiej urnie białej powoduje brak białych w trzeciej urnie.
22 kwi 23:44
wredulus_pospolitus:
PS. −−− oba nikt to 'mła'

jedno to komórka, drugie to laptop
22 kwi 23:46
Algorytm: Aha, no tak, racja XD, zapomniałem pomnożyć, dziękuję bardzo za wytłumaczenie!
22 kwi 23:54