matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Algorytm: W pierwszej urnie jest 5 białych i 3czerwonych kul, w drugiej 6 białych i 6 czerwonych kul. Losujemy 1 kulę z pierwszej urny i przekładamy do drugiej, z drugiej urny losujemy 1 kulę i przekładamy do pierwszej. Z pierwszej urny losujemy 2 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wylosowane kule są czerwone?
22 kwi 22:10
wredulus_pospolitus: A1 −−− losujemy białą, później białą, później dwie czerwone A2 −−− losujemy czerwoną, później białą, później dwie czerwone A3 −−− losujemy czerwoną, później czerwoną, później dwie czerwone A4 −−− losujemy białą, później czerwoną, później dwie czerwone P(A) = P(A1) + P(A2) + P(A3) + P(A4) LICZYSZ
22 kwi 22:14
Algorytm: Narysowałem drzewko 3 piętrowe z wydarzeniami przerzucenia losowej kuli z jednej do drugiej. Mając na końcu po tych przekładaniach kul (przed losowaniem 2 kul) stan 1 urny jest taki 1) Białych: 5 Czerwonych: 3 2) Białych: 4 Czerwonych: 4 3) Białych: 6 Czerwonych: 2 4) Białych: 5 Czerwonych: 3
 3 2 6 
I miałem tak, że z pierwszego wypadku mam:

*

=

;
 8 8 56 
 12 
z drugiego:

;
 56 
 2 
z trzeciego:

;
 56 
 6 
z czwartego:

56 
i mam zły wynikemotka
22 kwi 22:17
I'm back: Co Ty zrobiłeś?
22 kwi 22:23
Algorytm: No zrobiłem sobie 4 przypadki 1 urny po przekładaniach kul.
22 kwi 22:26
I'm back: No Okey. A czemu nie uwzględniasz Prawdopodobieństwa 'dotarcia' do danej sytuacji w urnie nr 1?
22 kwi 22:33
I'm back: Patrz co napisałem na początku, w pierwszej odpowiedzi
22 kwi 22:34
Algorytm: Ale właśnie uwzględniam. Z 1 urny białą przekładam do 2 urny, następnie wylosowało mi kule białą z drugiej i przekładam do pierwszej.
22 kwi 22:42
I'm back: Ale gdzie W OBLICZENIACH to uwzględniasz? Prawdopodobieństwo przełożenia czerwonej do drugie urny, a później białej do urny 1, aby w końcu wylosowac dwie czerwone z drugiej
22 kwi 22:56
I'm back: Z pierwszej* a nie z drugiej emotka
22 kwi 22:57
wredulus_pospolitus: Napisałeś, że narysowałeś drzewko −−− widać, nie zrobiłeś pełnego drzewka
22 kwi 23:15
Algorytm: I'm back, Ale ja losuje dwie czerwone z pierwszej urny wredulus−pospolitus, w jakim sensie?
22 kwi 23:36
wredulus_pospolitus: rysunek narysowałem NIEPEŁNE drzewo (nie narysowałem wszystkich innych opcji wylosowania z pierwszej urny w ostatnim kroku ... za dużo tego, a i tak nas to nie obchodzi) a,b,c,d to jest to co policzyłeś ... ale nie uwzględniłeś tych prawdopodobieństw, które doprowadzały do sytuacji wyliczanych i w końcowym etapie
22 kwi 23:41
wredulus_pospolitus: Musisz to uwzględnić Przykład: W 1 urnie mamy 1 białą i 1 czerwoną, losujemy jedną kulę i przekładamy do drugiej W 2 urnie mamy 1 białą i 0 czerwonych, losujemy jedną kulę i przekładamy do trzeciej W 3 urnie mamy 0 białych i 1 czerwoną, losujemy jedną kulę − oblicz Pr, że będzie to kula biała więc będziesz liczył:
 1 1 1 1 1 
P(A) =

*1*

+

*

*

2 2 2 2 2 
czyli wylosowanie: biała −> biała −> biała + czerwona −> biała −> biała (pozostałe opcje pomijam, bo nie wylosowanie w drugiej urnie białej powoduje brak białych w trzeciej urnie.
22 kwi 23:44
wredulus_pospolitus: PS. −−− oba nikt to 'mła' emotka jedno to komórka, drugie to laptop emotka
22 kwi 23:46
Algorytm: Aha, no tak, racja XD, zapomniałem pomnożyć, dziękuję bardzo za wytłumaczenie!
22 kwi 23:54