Optymalizacja.
PATMAT16: Proszę o pomoc.
Przygotowując książkę do druku przyjęto, że na każdej stronie tekst ma zajmować powierzchnię
150 cm
2, marginesy dolny i górny mają być równe po 3 cm, a prawy i lewy po 2 cm. Oblicz jakie
powinny być wymiary strony, aby na druk tej książki zużyć jak najmniej papieru.
Niestety w tym pytaniu nie pochwalę się swoim rozwiązaniem, bo po prostu nie mam kompletnie
pomysłu jak to zrobić...
22 kwi 17:07
Azmuth: x i y to będą wymiary zapisanej części kartki. x * y = 150, y = 150/x
Kartka ma więc wymiary: 4+x i 6+y
Pole kartki to (4+x) * (6+y) = 24 + 4y + 6x + xy = 174 + 6x + 4*(150/x) − pole w funkcji x
P(x) = 600/x + 6x + 174
P'(x) = 6 − (600/x2)
Optymalnie będzie gdy P'(x) = 0, więc
6 = (600/x2)
6x2 = 600
x2 = 100
x = 10 v x = −10, ale −10 nie polecam
y = 15
22 kwi 17:24
PATMAT16: Dziękuję bardzo!
22 kwi 17:27