Wykaż, że układ równań ma 3 rozwiązania
Nova: Wykaż, że układ równań:
| ⎧ | y=(x−2)2 | |
| ⎩ | (x−2)2=4−(y−2)2 |
|
Ma dokładnie trzy rozwiązania.
Próbowałem podstawiać (x−2)
2=t ale nie jestem w stanie dojść do tych trzech rozwiązań...
Czy ktoś umiałby to rozpisać?
22 kwi 11:04
kerajs:
wstawiasz (x−2)2=y do równania drugiego dostając równanie:
y=4−(y−2)2
Rozwiąż je
22 kwi 11:55
Eta:

1 sposób (algebraicznie)
y=(x−2)
2
y=4−(y−2)
2 ⇒ y
2−3y=0 ⇒ y(y−3)=0 ⇒ y=0 v y=3
dla y=0 (x−2)
2=0 ⇒ x=2 ,
(2,0)
dla y=3 (x−2)
2=3 ⇒ x−2=
√3 v x−2= −
√3 ⇒ x=2+
√3 v x= 2−
√3
( 2+√3,3) , (2−√3,3)
2 sposób (graficznie)
y=(x−2)
2 −−− parabola
o : (x−2)
2+(y−2)
2−4 −−− okrąg o środku S=(2,2) i promieniu r=2
i mamy trzy punkty wspólne więc układ ma trzy rozwiązania
22 kwi 12:01
Eta:
Poprawiam zapis
o : (x−2)2+(y−2)2=4
22 kwi 12:03
Nova: Bardzo dziękuję za pomoc!
22 kwi 12:14