2
Milutka=):
Iloczyn dwóch liczb dodatnich, z których jedna jest o 12 większa od drugiej jest równy 925.
Jakie to liczby?
6 mar 15:15
Noah: pomoge
6 mar 15:18
Basia:
x(x+12)=925
x2+12x−925=0
Δ itd.
pamiętaj, że x>0
6 mar 15:19
Noah: np x>0 ⋀ y>0 gdzie y=x+12 =>x(x+12)>0 ponadto x(x+12)=925
x2+12x−925=0
masz rownanie kwadratowe wyznasz pierwiastkie dla x ujemnego odrzuc a dodatniego wstaw w
miejsce x i bedzie...
6 mar 15:21
Milutka=): nie wychodzi mi to...
6 mar 15:24
Basia: napisz co policzyłaś
6 mar 15:25
Milutka=): już już wszysto jest ok pomyliłam sie troszke w obliczenie

Dziękuję ślicznie
6 mar 15:32