zadanie optymalizacyne
hgst: Witajcie, mam zadanko z optymalizacji:
Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej ma długość d. Wyznacz długość krawędzi a
tego prostopadłościanu tak, aby jego objętość była największa.
otóż dochodzę do takiego momentu gdzie mam V=(d2*H−H3)/2 i nie umiem z tego obliczyć
pochodnej, proszę o pomoc i o wytłumaczenie
22 kwi 00:18
22 kwi 00:29
wredulus_pospolitus:
d traktujesz jako stałą
zmienną jest H ... chociaż lepiej by było zrobić inaczej funkcję objętości

I czy w ogóle dobrze wyznaczyłeś tą objętość

H =
√d2 − a2 ; więc:
V(a) = a
2*
√d2−a2
22 kwi 00:31
Eta:
Takim prostopdłościanem jest szescian
22 kwi 00:41