proszę o rozwiązanie
anna:
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania
2 cos2 2x − 5sin 2x− 4 = 0 należące do przedziału ⟨0,2π ⟩ .
21 kwi 23:47
Eta:
cos2(2x)=1−sin2(2x)
2−2sin2(2x)−5sin(2x)−4=0
2sin2(2x)+5sin(2x) +2=0
(2sin(2x)+1)(sin(2x)+2)=0
dokończ......
22 kwi 00:11
chichi:
II sposób:
u = 2x
2cos2(u) − 5sin(u) − 4 = 0 ⇔ 2(1 − sin2(u)) − 5sin(u) − 4 = 0 ...
22 kwi 00:23
Eta:
Po kiego ... to u?
22 kwi 00:26
chichi:
Bo Ty zajęłaś sposób bez 'u' to chyba jasne, napisałem II sposób, co by nie dublować?
22 kwi 00:36
Eta:
Dobrze,że mamy dużo liter w alfabecie : t ,u ...........
22 kwi 00:43
anna: (2sin(2x)+1)(sin(2x)+2)=0
2sin(2x)+1 = 0
| | 6 | | 6 | | 13 | |
x = |
| π ∨ x = π + |
| π = |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
sin(2x)+2=0
sin(2x) = −2 sprzeczne
czy to jest dobrze
22 kwi 07:26
chichi:
| | 6 | |
Po pierwsze brak rozwiązań, po drugie jak Ci powstało |
| π to jestem pełen podziwu  |
| | 12 | |
22 kwi 10:25
22 kwi 10:26
anna: słusznie żle przepisałam
ale mam pytanie czy nie uwzględniam 2x
22 kwi 13:29
chichi:
W jakim sensie nie uwzględniasz? 😀
22 kwi 14:09
chichi:
| | 1 | | 7 | | 11 | |
sin(2x) = − |
| ⇔ 2x = |
| π + 2kπ ∨ 2x = |
| π + 2kπ, gdzie k ∊ ℤ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
⇔ x = |
| π + kπ ∨ x = |
| π + kπ, gdzie k ∊ ℤ |
| | 12 | | 12 | |
I teraz wybieraj te z żądanego zbioru
22 kwi 14:24
anna: dziękuję
23 kwi 21:37