nierówność
Ola: Wykaż, że dla każdego x ∈ R+ prawdziwa jest nierówność x6+6x>5
21 kwi 22:21
maturka:
Z nierówności między średnimi am−gm
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x6+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | | | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
| | 1 | |
|
| ≥6√x6* |
| =1*6>5 |
| | 6 | | x6 | |
21 kwi 22:28
Ola: Dziękuję
21 kwi 22:33
wredulus_pospolitus:
@matura −−− taka uwaga −−−> znaku równości tam NIE MOŻESZ dać
21 kwi 22:47
maturka:
.......... ≥6>5
21 kwi 23:21
wredulus_pospolitus:
nie
| x6 + 6*(1/x) | |
| ≥ 6√x6* 1/x6 = 1 ⇔ x6 + 6/x ≥ 6*6√x6* 1/x6 = 6 > 5 |
| 6 | |
tak powinno być
21 kwi 23:30
kerajs:
Nieśmiało wspomnę, że oba powyższe ''rozwiązania'' są błędne
| | 6 | | | | 1 | |
x6+ |
| =7* |
| ≥77√x6*( |
| )6=77√1=7 |
| | x | | 7 | | x | |
Równość zachodzi dla x=1
| | 6 | |
Alternatywnie, minimum (szukane pochodną) funkcji f(x)=x6+ |
| dla x>0 występuje dla x=1 i |
| | x | |
ma wartość 7
22 kwi 07:56