Stereometria
Algorytm: Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny, w którym krawędź podstawy jest 3 razy mniejsza od
krawędzi bocznej. Objętość tego ostrosłupa wynosi
√48. Oblicz cos kąta nachylelnia ściany
bocznej od podstawy.
Oznaczam krawędź podstawy jako "a", krawędź boczna jako "3a"
Obliczam H z pitagorasa i mi wychodzi 2
√2a. Podstawiam do wzoru na V:
| | 1 | | 6a2√3 | |
√48 = |
| * |
| * 2√2a |
| | 3 | | 4 | |
Po obliczeniach otrzymuje wynik
3√2√2 = a, lecz w odpowiedziach jest, że a wynosi =
√2.
Co robię źle?
21 kwi 14:41
Eta:
3√2√2= 2
1/3*2
1/6 = 2
1/2=
√2
21 kwi 14:46
Algorytm: Aha no tak, zapomniałem, dziękuję
21 kwi 14:46
Eta:
21 kwi 14:48
Algorytm: | | a√3 | |
Pytanie mam jeszcze jedno, mając trójkąt równoboczny o boku a, to jego wysokość to |
| , |
| | 2 | |
| | √6 | |
a w kontekście tego zadania to |
| ? |
| | 2 | |
21 kwi 15:15
Algorytm: trójkąt równoboczny w podstawie*
21 kwi 15:15
Eta:
tak
21 kwi 15:16
Algorytm: Aha, bo w odpowiedzi w książce mam, że wysokość będzie √3, czyli wtedy jest to źle, tak?
21 kwi 15:21