Proszę o sprawdzenie
janko: √x2+10x+25 ≥ 7− |x|
czy dobra jest moja odpowiedź: x∊< −6,5>∪<1,∞)
21 kwi 13:30
PATMAT16: √x2+10x+25≥7−|x|
√x2+10x+25=|x+5|
|x+5|≥7−|x|
x+5=0 ⇔ x=−5 x=0
Przedziały:
(−∞;−5) <−5;0) <0:∞)
x+5 − + +
x − − +
Opuszczamy w.bezwzględne
|x+5|≥7−|x|
dla x∊(−∞;−5) dla x∊<−5;0) dla x∊<0;∞)
−(x+5)≥7−(−x) x+5≥7−(−x) x+5≥7−x
−x−5≥7+x x+5≥7+x 2x≥2 /:2
−2x≥12 /:(−2) 5≥7 x≥1
x≤−6 x∊<1;∞)
Zatem: x∊(−∞;−6>
x∊(−∞;−6>∪<1;∞)
Mi wyszło tak
21 kwi 13:41
chichi:
Odp. z
13:41 jest poprawna
21 kwi 14:41
Eta:
graficznie
f(x)=|x+5| i
g(x)=−|x|+7
f(x) ≥g(x)
odp:
x∊(−∞, −6> U <1,∞)
21 kwi 19:25