Analityczna 0=0?
PATMAT16: Dlaczego z pitagorasa na współrzędnych wychodzi mi 0=0?
Punkt M(5;6) jest środkiem ramienia BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|.
| | 1 | |
Podstawa AB tego trójkąta jest zawarta w prostej o równaniu: y= |
| x+1 oraz A(−3;0).Oblicz |
| | 3 | |
współrzędne punktu B.
Zacząłem od tego, że wyznaczyłem równanie prostej prostopadłej do AB ,która przechodzi przez
punkt M.
W ten sposób znalazłem punkt leżący na prostej AB: D(6;3). Punkt B zapisałem tak:
Pitagoras:
|MD|
2+|DB|
2=|MB|
2
Wyszło mi 0=0

Dlaczego taki szajs wychodzi?
Zbyt ogólne opisanie współrzędnej punktu B?
Rozumiem, że trzeba znaleźć inną prostą która nie tworzy trójkąta prostokątnego?
21 kwi 13:02
PATMAT16: To jest zadanie maturalne za 6 punktów z czerwca 2015 (rozszerzenie). Nie rozumiem sposobów
przedstawionych przez nich...
21 kwi 13:04
PATMAT16: Wpadłem na jeszcze inny pomysł.
Odległość punktu M od prostej AB jest wysokością trójkąta ABM.
Odległość punktu B od prostej AM również jest wysokością tego trójkąta. Może wystarczy to
wykorzystać?
Tylko problem w tym czy niewiadomy punkt da się podstawić do prostej za x i y....
21 kwi 13:17
21 kwi 13:45
mat3:

AM jest środkową to:
→ →
| | 1 | | 7 | |
AM =[8,6] więc SM=[5−x.6−y]= |
| [8,6] ⇒ S=( |
| ,4) |
| | 3 | | 3 | |
prosta CS ⊥ AB to
| | 7 | | 1 | |
CS: y= −3(x− |
| )+4 ⇒ CS : y= −3x+11 i AB : y= − |
| x+1 |
| | 3 | | 3 | |
rozwiązując układ równań danych tymi prostymi:
otrzymamy : E=(3,2)
======
zatem
x
B=2x
E−x
A i y
B=2y
E−y
A
x
B=9 i y
B=4
B=(9,4)
=======
21 kwi 14:43
chichi:
A no wychodzi 0=0, bo się zapętliłeś
21 kwi 14:51
chichi:
@
Eta fajnie wyszło, współrzędne pkt. B, są kwadratami współrzędnych pkt. E
21 kwi 16:15
Eta:
21 kwi 17:32