Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
matm: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność x4 − x2 − 2x +3 > 0
Wiem, że można to łatwo udowodnić tworząc wzory skróconego mnożenia, ale czy jest możliwe
wykazanie tego za pomocą pochodnych?
20 kwi 21:30
chichi:
Niech f(x) = x
4 − x
2 − 2x + 3, wówczas f'(x) = 4x
3 − 2x − 2
f'(x) = 0 ⇔ 4x
3 − 2x − 2 = 0 ⇔ 2(x − 1)(2x
2 + 2x + 1) = 0 ⇔ x = 1
Ponadto f maleje na (−
∞,1] oraz rośnie na [1, +
∞)
f''(x) = 12x
2 − 2 ⇒ f''(1) = 10 − minimum GLOBALNE dla x = 1
f(1) = 1 − 1 − 2 + 3 = 1
Zatem f(x) ≥ 1 > 0 □
20 kwi 21:41
matm: Dziękuję
20 kwi 22:41