prawdopodobieństwo
asia: proszę o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa
zad. Ile jest liczb:
a) czterocyfrowych o różnych cyfrach, których cyfra tysięcy, setek i dziesiątek jest parzysta
b) pięciocyfrowych nieparzystych
c) czterocyfrowych podzielnych przez 7
20 kwi 20:04
wredulus_pospolitus:
okey ... a masz jakiekolwiek pomysły jak te podpunkty ruszyć
20 kwi 20:09
asia: tak mam:
a) /Ω/ = 4*3 = 12
b) /Ω/= 5*4=30
c) nw
20 kwi 20:11
wredulus_pospolitus:
a skąd te moce przestrzeni zdarzeń? Możesz mi to wyjaśnić?
jest tylko 12 liczb czterocyfrowych?
i 30 liczb pięciocyfrowych ?
20 kwi 20:16
asia: a) są cztery miejsca, bo liczba 4 cyfrowa a muszą być parzyste wiec tylko 2 4 8 ( wiec w sumie
3) i dlatego 4*3
20 kwi 20:21
asia: a) są cztery miejsca, bo liczba 4 cyfrowa a muszą być parzyste wiec tylko 2 4 8 ( wiec w sumie
3) i dlatego 4*3
20 kwi 20:21
asia: b) tak samo jest 5 miejsc i 1,3,5 i 7 są nieparzyste wiec 5*4 = 20
20 kwi 20:24
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− nie oznaczasz jako moc przestrzeni zdarzeń

po drugie:
(a)
pierwsze miejsce wybierasz na 4 sposoby (2,4,6,8),
drugie miejsce wybierasz także na 4 sposoby (0 + trzy z niewybranych dotychczas)
trzecie miejsce wybierasz na 3 sposoby (trzy niewybrane wczesniej cyfry)
czwarte miejsce wybierasz na 7 sposobów (dostępne są WSZYSTKIE cyfry, poza tymi trzema
wcześniej wybranymi
stąd otrzymujemy: |A| = 4*4*3*7 = ...
20 kwi 21:05