Funkcja kwadratowa z parametrem
Sebaq: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki równania
(m+1)x2 − 3mx + 4m = 0
są większe od 1
20 kwi 17:21
I'm back:
Oznaczmy f(x) = (m+1)x2 − 3mx + 4m
Warunki:
1.1) (m+1)* f(1) > 0
1.2) Δ > 0
1.3) xwierzchołka > 1
20 kwi 17:32
PATMAT16: (m+1)x
2−3mx+4m=0
Założenia:
1)m+1≠0 ⇔ m≠−1 (m nie może być równe −1, ponieważ wtedy byłaby to funkcja liniowa, a to
nie spełnia warunku, że równanie ma dwa rozwiązania)
2) Δ>0 (wtedy mamy dwa rozwiązania)
| | b | |
3) Jeżeli x1 oraz x2 będą >1, to współrzędna wierzchołka: p=− |
| >1 |
| | 2a | |
Pierwsze założenie mamy z głowy.
Zajmijmy się drugim:
(m+1)x
2−3mx+4m=0
a=m+1 b=−3m c=4m
Δ=b
2−4ac>0
Δ=(−3m)
2−4*4m(m+1)>0
Δ=9m
2−16m(m+1)>0
Δ=9m
2−16m
2−16m>0
Δ=−7m
2−16m>0
m(−7m−16)>0
m
1=0 m
2: −7m−16=0
−7m=16 /:(−7)
Rysujemy nierówność:
Mam problem z oznaczeniem ułamka na wykresie bo wpisuje mi się tylko pierwsza wciśnięta liczba
na klawiaturze

.
Ale:
m∊(−
∞;−
167)∪(0;+
∞)
Ostatnie założenie:
3m>2m+2
3m−2m>2
m>2
Składając drugie założenie oraz ostatnie w jeden przedział (część wspólna):
m∊(2;+
∞)
Mam nadzieje, że nigdzie się nie pomyliłem
20 kwi 18:44
Sebaq: Dziękuje
20 kwi 18:59
I'm back:
Chola chola
Prawda jest ze jeżeli x
1 i x
2 większe od 1 to x
wierzchołka > 1
Ale w drugą stronę to już nie kusi działać
20 kwi 19:13
maturka:
@
PATMAT16
| | 16 | |
Δm>0 ⇔ m∊(− |
| ,0) bo parabola ramionami do dołu |
| | 7 | |
20 kwi 20:02
chichi:
Nalezy rozwazyc przypadki w zaleznosci od znaku wspolczynnika kwadratowego:
(1) a > 0 oraz p > 1 oraz f(1) > 0
(2) a < 0 oraz p > 1 oraz f(1) < 0
20 kwi 20:04
wredulus_pospolitus:
@matura −−− a czemu zakładasz, że ramiona mają być 'do dołu'
20 kwi 20:07
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− czyli pierwszy warunek z 17:32
20 kwi 20:08
chichi:
Wybacz @
wredulusie nie zauważyłem Twojego wpisu, tylko @
PATMAT16. Moje warunki można
zapisać jako jeden warunek, tak jak Ty to sprytnie zrobiłeś, ale może mój nieco bardziej
rozjaśni pytającemu o co chodzi, myślę że to widać, że tak się właśnie zwinie
20 kwi 20:11
wredulus_pospolitus:
wydaje mi się, że pytający czekał na gotowca i olał warunki
20 kwi 20:15
Eta:
2 sposób
1/ m≠ −1
======
| | 16 | |
2/ Δ>0 ⇒ ........... m∊(− |
| ,0) |
| | 7 | |
============
3/ x
1<1 i x
2<1 ⇒ x
1−1<0 i x
2−1<0
to dodając i mnożąc
x
1+x
2−2<0 i x
1x
2−(x
1+x
2)+1 >0
teraz ze wzorów Viete'a
| | 3m | | 4m | | 3m | |
|
| −2<0 i |
| − |
| +1>0 |
| | m+1 | | m+1 | | m+1 | |
(m−2)(m+1)<0 i (2m+1)(m+1)>0
===========
wybierając część wspólną tych
==== trzech warunków
==========
20 kwi 20:16
wredulus_pospolitus:
Etuś ... większe od 1, a nie mniejsze
20 kwi 20:18
Eta:
Przeczytałam <1
20 kwi 20:22
Eta:
To niech sobie teraz sam poprawi
20 kwi 20:23