pole wielokąta
MIKI: W wielokącie wypukłym ABCD dane są AD =BC= 6 DC = 3√5 ,oraz AC = 3√17
Wiedząc,że suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy wierzchołkach A i B
jest równa 900, oblicz pole tego czworokąta
20 kwi 13:54
kerajs:
Z tw. Pitagorasa wylicz przeciwprostokątną w ΔABD, a mając ją z tw, cosinusów kąt C w ΔBCD.
Z tw. Pitagorasa wylicz przeciwprostokątną w ΔABC, a mając ją z tw, cosinusów kąt D w ΔACD.
20 kwi 14:05
MIKI: ABD NIE JEST TRÓJKĄTEM PROSTOKĄTNYM
20 kwi 14:25
kerajs:
Ach, dopiero teraz widzę, że tam nie ma '' miara kątów wewnętrznych czworokąta przy
wierzchołkach A i B
jest równa 900'' lecz ''suma miar kątów wewnętrznych '' . Sorki.
20 kwi 14:37
MIKI: wg mnie zadanie nie ma rozwiązania błędne dane
20 kwi 14:45
ite:

Z podanych danych można skonstruować taki czworokąt, chyba nie są błędne.
20 kwi 15:07
Mila:

|AD |=|BC|= 6 , | DC| = 3√5 oraz |AC| = 3√17
α+β=90
o
Teraz możesz skorzystać z tw. Pitagorasa
20 kwi 15:22
MIKI: dzięki
20 kwi 15:55
kerajs:
P=45
21 kwi 04:24
chichi:
Zgadzam się, to pole wynosi 45 [j
2]
21 kwi 09:31