Prawdopodobieństwo niezależne i warunkowe.
Jerry: Niech przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω będzie zbiorem liczb całkowitych od 1 do 10. Niech A
będzie podzbiorem liczb podzielnych przez 2, B podzbiorem liczb podzielnych przez 3 a C
podzbiorem liczb podzielnych przez 5. Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo
prawdopodobne. Obliczyć:
a) P(A ∪ B ∪ C)
b) P(B|A)
Które ze zdarzeń A, B, C są parami niezależne? Czy zdarzenia A, B i C są wzajemnie niezależne?
19 kwi 23:57
kerajs:
P(A)=5/10
P(B)=3/10
P(C)=2/19
P(A ∪ B ∪ C)=8/10
P(A∩B)=1/10
P(A∩C)=1/10
P(B∩C)=0
P(A∩B∩C)=0
wnioski?
21 kwi 04:32
Jerry: Dziękuję.
21 kwi 14:08