Stereometria
Algorytm: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy jest równa 6, a przekątna ściany
bocznej ma długość 10. Oblicz sin kąta między przekątną ściany bocznej i wysokością podstawy
oraz oblicz objętość graniastosłupa.
| | 36√2 | |
Dlaczego V wychodzi 72√2, a nie 144√2? Skoro H = 8, a Pp = 2 * |
| = 18√2 |
| | 4 | |
19 kwi 23:54
maturka:
| | a2√3 | |
V=Pp*H Pp= |
| , H=8 , a=6 |
| | 4 | |
V=72
√3
20 kwi 00:12
chichi:
No z tym
√2 to przesadziłeś, a i skąd ta 2 przy liczeniu Pp?
20 kwi 01:08
Algorytm: No bo 2 podstawy
20 kwi 01:16
Algorytm: Że góra i dół niby, nie? Tak, pomyliłem pierwiastek xd
20 kwi 01:16
chichi:
Ale Ty liczysz objętość facet, jakie dwie podstawy? XD
20 kwi 01:59
Algorytm: Aha, no tak xD Dobra, jednak nie ważne xd Pomyliło mi się xd
20 kwi 02:02