Równanie trygonometryczne
Lalalal: 4cos3 (x) − 4sin2 (x) − 3cos(x) +1 = 0
0≤x≤2π
Wychodzi mi, że x =π/3
x =5π/3
x=π
x=2π/3
x=4π/3
19 kwi 16:23
I'm back:
No i
19 kwi 16:30
chichi:
To źle Ci wychodzi
19 kwi 16:40
chichi:
Powinno Ci wyjść:
| | π | | 5 | |
x = |
| + kπ ⋁ x = |
| π + kπ ⋁ x = π + 2kπ, gdzie k ∊ ℤ |
| | 6 | | 6 | |
I teraz wybieraj te z przedziału [0, 2π]
19 kwi 16:44
PATMAT16: 4cos
3(x)−4sin
2(x)−3cos(x)+1=0 w przedziale x∊<0;2π>
Wiedząc, że:
sin
2(x)+cos
2(x)=1
sin
2(x)=1−cos
2(x)
4cos
3(x)−4(1−cos
2(x))−3cos(x)+1=0
4cos
3(x)−4+4cos
2(x)−3cox(x)+1=0
4cos
3(x)+4cos
2(x)−3cos(x)−3=0
4cos
2(x)(cos(x)+1)−3(cos(x)+1)=0
(cos(x)+1)(4cos
2(x)−3)=0 p.iloczynowa
1) 2)
cos(x)+1=0 4cos
2(x)−3=0
cos(x)=−1 4cos
2(x)=3 /:4
| | √3 | | √3 | |
cos(x)= |
| v cos(x)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Odczytując z wykresu i wspomagając się tabelką z wartościami f.tryg :
cos(x)=−1
x
1=π
| | π | | 12π | | π | | 11π | |
x3=2π− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 6π | | π | | 5π | |
x4=π− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 6π | | π | | 7π | |
x5=π+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
19 kwi 16:55
PATMAT16: Tego typu benc
19 kwi 16:56
Mariusz:
4cos
3(x) − 4sin
2 (x) − 3cos(x) +1 = 0
4cos
3(x) − 4(1−cos
2(x)) − 3cos(x) +1 = 0
4cos
3(x) + 4cos
2(x) − 3cos(x) − 3 = 0
4cos
2(x)(cos(x) + 1) −3(cos(x) + 1) = 0
(cos(x) + 1)(4cos
2(x) − 3) = 0
(cos(x) + 1)(2cos(x) −
√3)(2cos(x) +
√3)=0
cos(x)=−1 x = −π+2kπ ∨ π+2kπ
| | √3 | | π | | π | |
cos(x)= |
| x = − |
| +2kπ ∨ |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 5π | | 5π | |
cos(x)=− |
| x = |
| +2kπ ∨ − |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Chyba można ten wynik nieco uprościć
| | π | | 5π | |
x = (2k+1)π ∨ x= |
| +kπ ∨ x = |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | |
21 kwi 20:06