równanie okręgu
anonim123: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt (1,−1) i przez punkty przecięcia okręgów
x2+y2+2x−2y−23=0, x2+y2−6x+12y−35=0 próbowałam rozwiązać układ równań z równań okręgów
nieszukanych ale nie wiem czy to coś da?
18 kwi 20:50
Mila:

C=(1,−1)
1)
x
2+y
2+2x−2y−23=0⇔
(x+1)
2+(y−1)
2−1−1−13=0
(x+1)
2+(y−1)
2=5
2
S
1=(−1,1) r=5
2)
x
2+y
2−6x+12y−35=0
(x−3)
2−9+(y+6)
2−36−35=0
(x−3)
2+(y+6)
2=80
S
2=(3,−6), r=4
√5
3) jedna symetralna (boku AB) przechodzi przez S
1 i S
2
Drugą napisz dla boku AC
A=(−5,2)
dokończ
18 kwi 22:12
18 kwi 22:42
Min. Edukacji: Okręgi nieszukane, co to takiego?
19 kwi 06:21
anonim: Skąd znamy współrzędne punktu A?
19 kwi 16:29
anonim123: Dziękuję😄
19 kwi 16:31
anonim:
19 kwi 17:21
Mila:
Punkty A i B są punktami przecięcia okręgów.
Musisz rozwiązać układ równań.
x2+y2+2x−2y−23=0
x2+y2−6x+12y−35=0
Nie pisałam rozwiązania− zostawiłam to dla Ciebie.
19 kwi 17:44
Anonim: A no tak, a rozwiązać można np w taki sposób, odejmując stronami mamy
8x−14y+12= 0, x =... stąd A(−5,
−2) więc masz błąd
19 kwi 20:57
Mila:
Widać na rysunku, że A=(−5,−2), ostatnio robię literówki.
Oglądam filmy i wpadam tylko na krótko na forum.
Dzielnie sobie poradziłaś z układem

Punkt B jaki masz? Wyjaśnię dlaczego nie wybrałam symetralnej AB.
A może sama wiesz?
19 kwi 21:59