matematykaszkolna.pl
Przesunięcie przecinających się okręgów Paweł: Robię animację rotacji 3 nakładających się okręgów i muszę znaleźć liczbę pikseli, których potrzebuję, aby przesunąć wszystkie 3 okręgi na osi X, aby poruszały się symetrycznie. Na poniższym obrazku widać trójkąt z jego wysokościami (zielone linie). Chcę przesunąć wszystkie okręgi o różnicę między środkiem siatki a przecięciem wysokości w tym trójkącie. Mając siatkę 8x8 o wysokości i szerokości równej `a`, znajdź x wiedząc, że każdy kwadrat w siatce jest równy `a/8`, a promień każdego okręgu jest równy `a/4`. Link do obrazka w google drive: https://drive.google.com/file/d/1VSKnQ4TGZFO2Dv3nCW2XULHAIi8c-1F5/view?usp=sharing
18 kwi 20:26
wmboczek: Matematycznie zadanie wydaje się karkołomne rachunkowo ale do zrobienia 1) rozwiązując układy par okregów dostaniemy punkty wierzchołki trójkąta (3−1),0 i −5/2, 5−0.5 przyjmując a/8=1 i odechciało mi się liczyć dalej 2) wyznaczymy proste zawierające boki trójkąta 3) wyznaczymy proste prostopadłe do nich − równania wysokości 4) znajdziemy ich przecięcie Czy na pewno to ma być tak zrobione? O wiele prościej wyznaczyć środki okręgów po obrocie względem początku układu
20 kwi 22:30
Paweł: Wow. Niesamowita obserwacja. Od razu rozwiązało to problem. Ogólnie ten problem przedstawiłem na paru forach i tylko tutaj dostałem faktyczną propozycję. Dzięki wielkie. Po szybkich przekształceniach rozwiązanie to x = a(2 − 1)/16
23 kwi 01:30