ciąg geometryczny
garson: Dany jest trójkąt prostokątny, najdłuższy bok ma długość 20, oblicz pozostałe boki wiedząc że
wszystkie boki tworzą ciąg geometryczny
6 mar 14:36
Basia:
a,b,20 ciąg geometr. ⇒ b2=20*a
z tw.Pitagorasa
a2+b2=c2
a2+20a=400
a2+20a−400 = 0
Δ itd.
6 mar 15:05
garson: no tak ale wtedy wychodzi dość dziwna liczba bo z tej delty będzie a=−10(1−√5). To jest
dobrze?
6 mar 15:07
Sabin: Jak najbardziej, a > 0, obliczenia tez sa chyba poprawne.
Mozesz to tylko ladniej zapisac, a = 10(√5−1), wtedy "bardziej widac" dodatniosc liczby a.
6 mar 15:14
garson: ok dzięki

tylko mam jedno pytanie wtedy "b" będzie się ile równało? Bo nie umiem tego
spierwiastkować
6 mar 15:28
Sabin:
To nic nie pierwiastkuj, tylko napisz po prostu pierwiastek z pierwiastka.
b2 = 200(√5−1) stad b = √200(√5−1) = 10√2(√5−1)
6 mar 15:33