prawdopodobieństwo całkowite
x: Zadanie 1
Student zdaje egzamin i może trafić do jednego z 3 wykładowców. Pierwszy wykładowca odpytuje
10% studentów, drugi 50%, a trzeci pozostałych. Na 100 studentów średnio zdaje 70 u pierwszego
wykładowcy, 40 u drugiego i 30 u trzeciego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że student zda
egzamin?
| | 39 | |
z tego zadania wyszło mi, że |
| = 39% |
| | 100 | |
Zadanie 2
Na podstawie zadania 1 obliczyć prawdopodobieństwo, że student zdawał u 2−go wykładowcy,
wiedząc że zdał.
| | 20 | |
podpowie ktoś jak obliczyć to zadania czy wystarczy tylko napisać |
| ? |
| | 100 | |
18 kwi 14:28
wredulus_pospolitus:
1)
2)
prawdopodobieństwo WARUNKOWE

A −−− zdawał u drugiego
B −−− zdał
| | P(AnB) | | 20/100 | | 20 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 39/100 | | 39 | |
18 kwi 14:38
wredulus_pospolitus:
20/100 byłoby gdyby treść była: jakie jest prawdopodobieństwo że zdawał u drugiego i zdał.
18 kwi 14:39
wredulus_pospolitus:
a my wiemy, że student zdał ... nie wiemy u którego ... ale wiemy że zdał.
Więc z wszystkich którzy zdali (39) patrzymy ilu zdało u drugiego (20).
18 kwi 14:40
x: ok, dzięki za wyjaśnienie
18 kwi 14:44