proszę o rozwiązanie
anna: Podstawą graniastosłupa prostego ABCDEF GH jest romb o boku długości 5,
polu 24 i kącie ostrym ∡BAD . Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną AKLM w ten sposób,
że otrzymany przekrój jest rombem o kącie ostrym |∡KAM | = 45 . Oblicz pole tego przekroju.
17 kwi 21:32
janek191:
Czy pole przekroju jest równe 18*(2 √2 + 1) ?
18 kwi 08:16
anna: nie znam wyniku zadanie (13) jest z próbnej matury 9 kwietnia 2022
18 kwi 09:40
an: P=18ctg22,5o=18(√2+1)
18 kwi 10:54
anna: prosiłabym o rozwiązanie krok po kroku
18 kwi 12:30
janek191:

a = 5
Niech α = I ∡ BAD I
Pole podstawy ( rombu):
P
p = a
2*sin α = 25*sin α = 24
więc
zatem
| | 24 | | 49 | |
cos2α = 1 − ( |
| )2 = |
| |
| | 25 | | 225 | |
Niech d = I BD I
Z tw. cosinusów
| | 7 | |
d2 = a2 + a2 − 2 a*a*cos α = 2*25 − 50* |
| = 50 − 14 = 36 |
| | 25 | |
d = 6
====
I K M I = I BD I = d = 6
I AK I = I AM I = b
więc
d
2 = b
2 + b
2 −2 b
2*cos 45
o
| | √2 | |
36 = 2 b2 − 2 b2* |
| = 2 b2 − √2 b2 =b2*( 2 − p{2]) |
| | 2 | |
| | 36 | |
b2 = |
| = 36 + 12 √2 |
| | 2 − √2 | |
Pole przekroju
| | √2 | |
P = b2 *sin 45o = ( 36 + 12 √2)* |
| = 36 √2 + 18 = 18*(√2+ 1) |
| | 2 | |
====================================================
18 kwi 12:55
janek191:
W ostatnim wierszu powinno być:
| | √2 | |
P = b2*sin 45o = (36 + 18 √2)* |
| = 18√2 + 18 = 18*(√2 + 1) |
| | 2 | |
18 kwi 13:00
anna: dziękuję bardzo
18 kwi 17:39