Funkcja kwadratowa z parametrem
Qwerty123: Wyznacz wszystkie wartości parametru "m" dla których funkcja f(x) = (m−1)x
2 − 3mx + 5 ma dwa
| | x1 | | x2 | |
różne pierwiastki, spełniające warunek: 2( |
| ) + 2( |
| ) ≤ 3 |
| | x2 | | x1 | |
Pytanie mam odnośnie obliczenia Δ > 0.
Mianowicie jak liczę deltę, to mam 9m
2 − 20m + 20 => Δ
m = 400 − 4 * 9 * 20 = −320 < 0. Wtedy
co mam dać jako wynik tej części? Że m ∊ R czy m ∊ ∅? I dlaczego?
17 kwi 20:37
imieLubNick:
9m2 − 20m + 20
zatem parabola skierowana do góry, skoro Δ wyszła < 0 to nie styka się z osią OX.
Pytanie było kiedy Δ > 0, a więc odpowiedź − zawsze, czyli m ∊ ℛ
17 kwi 21:27