granica
winek: | | n(n+1) | |
Wyznacz granicę ciągu an=3(2n−1)− |
| −n |
| | 2 | |
17 kwi 17:45
wredulus_pospolitus:
i w czym problem
17 kwi 18:36
winek: Co zrobić na początek
17 kwi 18:58
imieLubNick: 2n rośnie wykładniczo szybko
a więc gdy n −> ∞ to 2n −> ∞
Funkcja kwadratowa znacznie wolniej rośnie od funkcji wykładniczej
n(n+1)/2 to funkcja kwadratowa
ale jak sprawdzisz np. dla n = 10, 11 itd
210 = 1024, 10(10+1)/2 = 55
211 = 2048, 11(11+1)/2 = 66
jak widać ciąg dąży do ∞, bo wykładnicza znacznie szybciej rośnie od kwadratowej
nieprawdaż ?
17 kwi 21:32