parametr
Gabi18: Wyznacz wszystkie a dla których równanie
(2x−a)√ax2−(a2+a+2)x+2(a+1)=0
ma trzy różne rozwiązania rzeczywiste.
17 kwi 17:40
kerajs:
Postawię na: a ∊ R \ { −2; 0; 1; 2 }
17 kwi 20:33
Gabi18: A czemu tak?
17 kwi 20:42
imieLubNick: (wyrazenie1)*(wyrazenie2) = 0
gdy
wyrazenie1 = 0 LUB wyrazenie2 = 0
zatem
2x−a = 0 −> a = 2x (Pierwsze rozwiazanie, zatem brakuja jeszcze 2)
LUB
√ax2−(a2+a+2)x+2(a+1) = 0
Dziedzina: ax2−(a2+a+2)x+2(a+1) > 0 −−> wyznaczyc
nastepnie podnosze obie strony do kwadratu (bo obie strony sa nieujemne):
ax2−(a2+a+2)x+2(a+1) = 0
zeby to dalo 2 rozwiazania, to delta > 0 (oraz a =/=0 zeby miec rownanie kwadratowe w ogole)
czyli masz te 2 rzeczy do zrobienia
{ ax2−(a2+a+2)x+2(a+1) > 0
{ Δ > 0
{ a =/= 0
i powinno wyjsc raczej
17 kwi 21:22
Gabi18: A jak wyznaczyć dziedzinę tego co pod pierwiastkiem?
17 kwi 21:36
imieLubNick: zwykla nierownosc kwadratowa
a jak wyznaczyc gdy masz takie cos 2x2 + 5x + 3 > 0 ?
no delta, pierwiastki... i narysowac rozwiazanie
17 kwi 21:40
Gabi18: Ok ale chyba trzeba jeszcze sprawdzić kiedy będą różne?
17 kwi 21:51
Kacper:
Trzeba pamiętać, że mają być różne od a
18 kwi 20:24
chichi:
Czy aby na pewno od a?
18 kwi 20:28
Kacper: Zobaczymy czy autor czyta ze zrozumieniem
18 kwi 20:33
kerajs:
''imieLubNick:
Dziedzina: ax2−(a2+a+2)x+2(a+1) > 0 −−> wyznaczyc''
Pokaż, proszę, jak to robisz (choć dla tego zadania jest to zupełnie zbędne).
19 kwi 07:41
Gabi18: Różne od siebie
19 kwi 16:31
Kacper: Jakieś postępy?
19 kwi 19:09
Gabi18: Nie wiem jak wyznaczyć te dziedzinę właśnie
19 kwi 19:48
kerajs:
Po co dziedzina skoro masz przyjąć, że wyrażenie pod pierwiastkiem ma wartość zero ? Ba,
pierwiastek kwadratowy możesz całkowicie pominąć.
Poza tym to wyznaczenie obszaru dziedziny wcale nie jest banalne.
Jednym pierwiastkiem równania jest x=a/2 . Sprawdź dla jakich ''a'' jest on także pierwiastkiem
wyrażenia:
ax2−(a2+a+2)x+2(a+1)
19 kwi 23:51
21 kwi 10:06
Gabi18:
21 kwi 18:50
kerajs:
Wyraźnie napisałem:
''Jednym pierwiastkiem równania jest x=a/2 . Sprawdź dla jakich ''a'' jest on także
pierwiastkiem wyrażenia: ax
2−(a
2+a+2)x+2(a+1)''
czyli rozwiąż równanie:
| | a | | a | |
a( |
| )2−(a2+a+2) |
| +2(a+1)=0 |
| | 2 | | 2 | |
Uzyskane wartości ''a'' wyrzucisz z rozwiązania, gdyż to dla nich pierwiastek/tki dublują się z
rozwiązaniem x=a/2
21 kwi 19:48
Gabi18: Wyszło 2 i −2 więc te na pewno odrzucam?
A czemu 0 i 1 tez? A co np jak przyjmę a=3?
21 kwi 22:26
kerajs:
Prócz rozwiązania x=a/2, dwa pozostałe musisz otrzymać z równania:
ax2−(a2+a+2)x+2(a+1)=0
więc musi być to równanie kwadratowe ( a≠0) o dwóch rozwiązaniach (Δ>0).
Znajdź rozwiązanie nierówności Δ>0 i od otrzymanego wyniku odejmij niesprzyjające wartości a
(czyli −2,0,2)
Dla a=3 są trzy rozwiązania: 3/2, 2/3 i 4
22 kwi 08:02
Gabi18: a=3 i x=3/2 jak wykonać sprawdzenie wyjściowego równania?
22 kwi 08:29
kerajs:
dla a=3 masz:
(2x−3)√3x2−14x+8=0
2x−3=0 lub 3x2−14x+8=0
.........
22 kwi 11:57
kerajs:
Jak się upierasz, to wstaw potem każdy z wyników do równania (2x−3)√3x2−14x+8=0
22 kwi 12:00
Gabi18: x=3/2 nie spełnia powyższego gdyż pod pierwiastkiem wychodzi liczba ujemna.
22 kwi 12:02
kerajs:
Touché!
Jednak ten pierwiastek ogranicza rozwiązanie.
Skoro jednym z rozwiązań ma być a/2 to musi istnieć pierwiastek
√a(a/2)2−(a2+a+2)(a/2)+2(a+1)
| | −1 | |
więc |
| (a−2)(a+2)2>0 (nie daję ''≥'' gdyż dla ''='' pierwiastki się dublują) |
| | 4 | |
co daje a∊(−
∞, 2)\{−2}
Teraz odpowiedzią na pytanie z zadania będzie a∊(−
∞, 2)\{−2,0,1}
22 kwi 12:20
Gabi18: Ok dzięki a może jeszcze głupie pytanie a jak stwierdziłeś ze a=1 odrzucamy?
22 kwi 14:29
chichi:
No, a zobacz kiedy wyrazenie podpierwiastkowe ma jedno rozwiązanie
22 kwi 15:21
Gabi18: Czemu tak?
22 kwi 15:27
chichi:
ma trzy różne rozwiązania rzeczywiste.
22 kwi 16:15
Gabi18: Czyli trzeba sprawdź kiedy delta jest równa 0
22 kwi 16:19
kerajs:
Raczej sprawdź kiedy Δ>0 .
Oczywiście chodzi o wyróżnik z wyrażenia podpierwiastkowego.
23 kwi 16:30