Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(-1;0) B(1;-2) C(1;4). Wyznacz równanie o
Mat : Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(−1;0) B(1;−2) C(1;4). Wyznacz równanie okręgu opisanego
na tym trójkącie.
Chciałam obliczyć środek okręgu z tego ze symetralnej jest środkiem okręgu opisanego na
trojkącie, ale mi nie wychodzi czy mógłby ktoś to policzyć proszę
17 kwi 15:06
Pr713: Prosta AB
| ⎧ | 0 = −a + b | |
| ⎩ | −2 = a + b | ⇒ aAB = −1
|
Symetralna AB, S
1(0, −1) oraz a
s1 = 1
y = x + b
−1 = 0 + b
b = −1 ⇒ y = x − 1
Prosta BC
| ⎧ | −2 = a + b | |
| ⎩ | 4 = a + b | / −
|
−6 = 2 − w ten sposób wyjdzie Ci sprzeczność, bo prosta ma równanie x = 1, ale wyznaczę je z
postaci ogólnej żebyś zrozumiał
Ax + By + C = 0
| ⎧ | A − 2B + C = 0 | |
| ⎩ | A + 4B + C = 0 | / −
|
−6B = 0 ⇒ B = 0
A = −C + 2B = −C
Zatem równanie prostej BC
−Cx + C = 0 / : C
−x + 1 = 0
x = 1
Symetralna BC, S
2 (1, 1) oraz a
s2 = 0 − prosta prostopadła do x = 1 w punkcie (1,1) ma
równanie y = 1
Zatem środek to punkt przecięcia się symetralnych:
Promień to odległość środka okręgu O(2,1) od jednego z punktów A,B lub C lub którejś z
prostych...
Np. r = OA
r
2 = (−1−2)²+(0−1)² = 10
Równanie okręgu
(x−2)²+(y−1)² = 10
17 kwi 17:40
Pr713: Taki jeszcze komentarz do as2
Jeśli prosta ma równanie Ax + By + C1 = 0 to prosta do niej prostopadła ma równanie
−Bx + Ay + C2 = 0
Zatem x − 1 = 0
−0x + 1y + C1 = 0
y + C1 = 0, S2(1,1)
1 + C1 = 0
C1 = −1
Zatem y −1 = 0 ⇒ y = 1...
17 kwi 17:47
Mila:

A(−1;0) B(1;−2) C(1;4).
1)
s
1: y=1 jedna z symetralnych
2) Symetralna AC:
(x+1)
2+y
2=(x−1)
2+(y−4)
2⇔ 2x=−2x−8y+16
s
2: 8y+4x−16=0 i punkt przecięcia z prostą y=1
4x=8
x=2
S=(2,1), r=|SC|=
√5
==============
17 kwi 18:22