równania wykładnicze
gimigis: mam takie pytanie:
4 * 2
x−3 = 10
x * 3
x−1
| | 2 | |
i mi wychodzi na końcu x = logU{1}{15}x |
| |
| | 3 | |
| | 3 | |
a w odpowiedzi jest x = log15 |
| |
| | 2 | |
co zrobić
6 mar 14:32
Sabin:
Skorzystaj ze wzoru logax = −log1/ax
6 mar 14:47
xyz: Odpowiedź jest poprawna.
4*2
x−3=10
x*3
x−1
2
x−1=2
x*5
x*3
x−1
6 mar 14:50
gimigis: wiesz co nie za bardzo umiem...
6 mar 14:50
Julek:
2
2*2
x−3 = 10
x*3
x−1
2
x−1}{3
x−1} = 10
x
Mi też tak wychodzi
6 mar 14:51
gimigis: to moje jest całkowicie źle

wydaje mi się,że dobrze robiłam,tylko przy końcu coś jest nie tak
6 mar 14:51
Julek: wszystko jasne
Nie znałem tego wzorku

Skąd go masz ? nie nauczyli mnie go w liceum

dzięki
Sabin
6 mar 14:53
Sabin:
Ze wzoru −logax = log1/ax masz:
Twoje 1/a = 1/15, Twoje x = 2/3
Wtedy log11523 = −log1523 = log1532 i tyle.
6 mar 14:54
Julek:
gimigis : moje obliczenia są dobre, tak jak i Twój wynik tylko, że musisz go przekształcić
6 mar 14:54
gimigis: to ja tak normalnie mogę wstawić tego minusa przed
6 mar 14:55
gimigis: yhym...rozumiem

a nie mogłabym zostawić w tej postaci co mi wyszła na początku

bo jeszcze
nie poznałam takiego wzoru i może w ogóle powinnam inaczej to zrobić...
6 mar 14:57
Sabin:
To jest wzor do samodzielnego wyprowadzenia, mnie tez go nie uczyli:
Ze wzoru na zamiane podstawy:
| | log1ax | |
logax = |
| = −log1ax
|
| | log1a(1a)−1 | |
oczywiscie przy odpowiednich założeniach, podstawa ≠ 1 i > 0 blabla.
6 mar 14:58
Sabin: Mogłabyś tak zostawic, w koncu to jest ta sama odpowiedz tylko inaczej zapisana
6 mar 15:01
gimigis: a jeszcze mam takie:
3x + 3x−1 − 24 = 0
6 mar 15:03
Sabin: 3x(1+1/3) = 24
3x = 24*(3/4) = 18
x = log318 = 2 + log32
6 mar 15:05
gimigis: nie rozumiem skąd się wzięło to w nawiasie 1 + 1/3
6 mar 15:11
gimigis: to znaczy trochę rozumiem

to chodzi o taki zapis:
3
x * 3
x * 3
−1 i wyciągasz przed nawias
6 mar 15:14
Sabin:
3x + 3x−1 = 3x + 3x*3−1= 3x + 3x*13 = wyciagamy 3x przed nawias i mamy
3x(1 + 13)
6 mar 15:15
Sabin: Dokładnie tak
6 mar 15:16
gimigis: tylko nie rozumiem za bardzo dlaczego nie mnożę 3x * 3x
6 mar 15:17
Sabin:
Ja za bardzo nie rozumiem czemu chcesz mnożyć

Równanie masz takie: 3
x + 3
x−1, wiec co tu mnożyć?
Chyba że mylisz wykładniki z potęgami...
nie ma "wzoru" na dodawanie potęg, czyli 3
x + 3
x ≠ 3
x*3
x
wzór jest na dodawanie wykładników, czyli 3
x*3
x = 3
x+x
6 mar 15:22
gimigis: nio można powiedzieć, że kumam o co chodzi
| | 1 | | 1 | |
a jak mam np. ( |
| ) 3x + ( |
| ) 3x to co mogę z tym zrobić  |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 15:25
Sabin:
Napisać że to jest 2*(12)3x, na tej samej zasadzie:
Wyciągasz (12)3x przed nawias, dostaniesz:
(12)3x + (12)3x = (12)3x(1+1) = 2*(12)3x
i dalej też można kombinować. Ponieważ 12 = 2−1, masz:
2*(2−1)3x = 2*2−3x = mnożysz potęgi, czyli dodajesz wykładniki = 21−3x
6 mar 15:28
gimigis: | | 1 | |
nio tak właśnie zrobiłam... 2* ( |
| ) 3x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
tylko dalej nie wychodzi,to jest do zadania ( |
| )3x+1 + ( |
| )3x = 12 |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 15:31
Sabin:
Ale ale, droga gimigis, tam masz (12)3x+1 a nie do 3x
(12)3x+1 = (12)3x*12
Czyli wyciągnąwszy (12)3x przed nawias, dostaniesz (12)3x(12 + 1)
6 mar 15:37
gimigis: też tak robiłam

i właśnie zgubiłam się przy tym wyciąganiu przed nawias,bo
| | 1 | | 1 | | 1 | |
jak pomnożę ( |
| )3x * 1 to dostanę ( |
| )3x a ja powinnam mieć samą ( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 mar 15:40
Sabin: Nie bardzo rozumiem... to wyszło Ci już czy Ci nie wyszło...?
6 mar 15:47
gimigis: chodzi mi o to,że jak wyciągam przed nawias to powinno mi po pomnożeniu dać to samo co miałam
| | 1 | | 1 | |
przed wyciągnięciem  miałam ( |
| )3x * ( |
| ) i nie wiem dlaczego przed nawias |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 15:51
Sabin: Ja mówiłem juz o wyciąganiu do całego równania:
Po kolei:
(12)3x+1 + (12)3x = 12 /rozbijamy pierwszy wykładnik/
(12)3x*12 + (12)3x = 12 /wyciągamy przed nawias/
(12)3x(12 + 1) = 12
(12)3x*32 = 12 /:32
(12)3x = 12*23
(12)3x = 8 /logarytmujemy stronami/
3x = log128
x = 13*(−3)
x = −1
6 mar 15:56
gimigis: nio okej wszystko rozumiem

robię następne i w razie czego będę pisać
6 mar 16:04
gimigis: mam następne pytanie,ale dotyczy jeszcze tego zadania:
skąd wiedziałeś jak wyliczyć ten x
6 mar 16:17
Zonia: dany jest równoległobok o bokach 16 i 10 oraz dłuższej przekątnej równiej 8 ile wynosi krótsza
wysokość?
6 mar 16:21
gimigis: jesteś
6 mar 16:27
Sabin: Jestem jeszcze chwilę, pytaj
6 mar 16:42
gimigis: zadałam pytanie wcześniej...widzisz go

6 mar 16:43
Sabin: O które przekształcenie (którą linijkę) w moim rozwiązaniu dokładnie Ci chodzi?
6 mar 16:44
gimigis: przedostatnią
6 mar 16:45
Sabin:
3x = log128
liczę osobno log128 = log1223 = 3log122 = 3*(−1) = −3
mam nadzieję, że wiesz dlaczego log122 = −1...
stąd:
3x = −3 /:3
x = −1
6 mar 16:47
gimigis: rozumiem

wiesz co mam jeszcze kilka zadań,m.in. takie:
4*16
x = 4
x+1 − 1
i kurcze nie wychodzi,nie wiem co robię źle,powiedz mi tylko od czego byś zaczął,ja jak zwykle
pewnie robię jakiś głupi błąd:(
6 mar 16:52
Sabin:
Zamienił 16
x na potege 4, rozbil po prawej stronie 4
x+1 a nastepnie
podstawil t = 4
x i dostał... to już pytanie do Ciebie co bym dostał...
6 mar 16:55
gimigis: wiem o co chodzi,rozumiem i stosowałam już w innych zadaniach to ''t'', spróbuję zrobić

nie
zatrzymuję Cię,dzięki wielkie za pomoc
6 mar 17:01
Sabin:
OK, powodzenia (psss, odpowiedź to x = −1/2

)
6 mar 17:05
gimigis: 4*4
2x = 4
x*4 − 1
t=4
x
4*t
2=t*3
4t
2=3t i dalej nie wychodzi
6 mar 17:21
Sabin:
Oj nie nie nie. Nie placz

Kolejnosc wykonywania działań


Dlaczego najpierw odjęłaś 4 − 1,
skoro tam jest 4
xrazy4 − 1
6 mar 17:24
gimigis: aha



ale jestem głupia

i będzie delta,tak

4t
2 − 4t +1 = 0
6 mar 17:30
Sabin: Δ, albo zauważasz że tu jest wzór skróconego mnożenia...
6 mar 17:31
gimigis: nio ale jak już jest delta,to chyba nie wyjdzie wzór skróconego mnożenia...
6 mar 17:38
gimigis: bo mam tą 1 nieszczęsną
6 mar 17:39
Sabin: Albo z delty, albo ze wzoru skróconego mnożenia, nie z tego i tego jednocześnie...
6 mar 17:39
gimigis: nio wiem

tylko jak mam postać a
2 + b + c to nie mogę chyba wzoru...
6 mar 17:41
gimigis: a Δ wychodzi mi 0
6 mar 17:41
Sabin:
Czyli wychodzi Ci jak najbardziej prawidłowa delta

a wzór wygląda tutaj tak (2t − 1)
2 = 0
6 mar 17:42
gimigis: yhym czyli z tego Twojego będzie:
2t − 1 = 0
2t = 1
t = 1/2
6 mar 17:44
gimigis: i później 4
x = 1/2
x = −1/2
6 mar 17:48
Sabin: Dokładnie
6 mar 17:52
gimigis: wyszło mi następne

miałam:
4
x + 8 = 3 * 2
x+1
i wyszło mi x = 1 oraz x = 2
6 mar 17:55
gimigis: a jak mam taką postać:
3√3 = −1,mogę to jakoś zapisać,wiem że z tego nie będzie rozwiązania,ale nie wiem czy mogę
tak zostawić...
6 mar 18:18
gimigis: wie ktoś
6 mar 18:26
gimigis: Sabin jesteś jeszcze
6 mar 18:37