Pole kwadratu z przekątnej
seba: Pole kwadratu, którego przekątna jest o 2 cm dłuższa od boku, jest równe;
a) 2 (√2 + 1) cm2
b) (12 + 8√2) cm2
c) 68 cm2
d) (√2 + 1) cm2
Ja już zgłupiałem i nie wiem z którego wzoru mam to brać i skąd nagle jest wynik z liczbami
konkretnymi
6 mar 14:28
Łukasz: Odpowiedź b
Już wyjaśniam
6 mar 14:40
Łukasz: Przekątna kwadratu o boku a wynosi a√2. Z treści zadania wynika, że ta sama przekątna jest
równa a+2. Wystarczy rozwiązać równanie a√2=a+2. Z tego równania obliczysz a. Pole kwadratu
to a2
6 mar 14:44
seba: hmm można jaśniej?
jak możesz to dokończ to zadanie
w zadaniu nie ma podanych żadnych wartości, cała treść zadania jest w 1 poście
6 mar 21:37
Milutka=): a√2 = a +2
a√2 − a = 2
a(√2 −1) = 2
| | 2* (√2 +1) | |
a = |
| usuwam niewymiernosc mianownika |
| | (√2 −1)*(√2 +1) | |
a = 2(√2 +1)
P = a²
P = [2(√2 +1)] ²
P = 4 ( √2 +1)²
P = 4(2 + 2√2 +1)
P = 8 + 8√2 + 4
P = 8√2 + 12
6 mar 22:20
seba: dzięki
6 mar 22:26
Milutka=): nie ma za co
6 mar 22:26