proszę o rozwiązanie
anna: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,
że wylosowana liczba jest podzielna przez 4 lub 9, jeśli wiadomo,
że jest ona podzielna przez 6.
15 kwi 21:59
wredulus_pospolitus:
ilość liczb czterocyfrowych podzielnych przez 6 (czyli przez 2 i 3):
najmniejsza: 1002
największa: 9996
a
n = 9996 = 1002 + (n−1)*6 −−> n = 1'500
liczby podzielne przez 12 (czyli przez 4 i 3).
najmniejsza: 1008
największa: 9996
b
n = 9996 = 1008 + (n−1)*12 −−> n = 750
liczby podzielne przez 18 (czyli przez 2 i 9).
najmniejsza: 1008
największa: 9990
c
n = 9990 = 1008 + (n−1)*18 −−> n = 500
liczby podzielne przez 36 (czyli przez 4 i 9).
najmniejsza: 1008
największa: 9972
c
n = 9972 = 1008 + (n−1)*36 −−> n = 250
| | 750+500−250 | | 2 | |
P = |
| = |
| |
| | 1500 | | 3 | |
15 kwi 22:14
anna: dziękuję bardzo
15 kwi 22:20