Równanie z parametrem
Qwerty123: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie 4x7−8x5 + a = 0 ma dokładnie
trzy różne pierwiastki.
15 kwi 20:12
PATMAT16: Znajdź pochodną i wyznacz ekstrema

f(x)=4x
7−8x
5+a
f'(x)=28x
6−40x
4 /:4
f'(x)=7x
6−10x
4
f'(x)=x
4(7x
2−10)
m
0 pochodnej:
1) 2)
x
4=0 7x
2−10=0
7x
2=10 /:7
Pamiętaj, że pochodna w miejscu zerowym x
4=0 odbije się od funkcji, ponieważ jest parzystego
stopnia
Znajdujesz ekstrema i argumenty oraz wartości dla których funkcja osiąga max i mim podstawiasz
do funkcji f(x)=4x
7−8x
5+a. Za f(x) podstawiasz wartość, a za x argument. Tym sposobem
znajdziesz "a"
Powodzenia!
15 kwi 20:45
getin:
f(x) = 4x
7−8x
5+a
f'(x) = 28x
6−40x
4
| | 40 | | 10 | |
f'(x) = 28x4(x2− |
| )=28x4(x2− |
| )=28x4(x−√10/7)(x+√10/7) |
| | 28 | | 7 | |
f'(x) = 0 gdy:
x=0 (4−krotny)
x=
√10/7 (1−krotny)
x=−
√10/7 (1−krotny)
f'(x)>0 gdy x ∊ (−
∞; −
√10/7) ∪ (
√10/7;+
∞)
f'(x)<0 gdy x ∊ (−
√10/7;0) ∪ (0;
√10/7)
f(x) rosnąca dla x ∊ (−
∞; −
√10/7), (
√10/7;+
∞)
f(x) malejąca dla x ∊ (−
√10/7;0), x ∊ (
√10/7; +
∞)
teraz narysuję wykres pochodnej
15 kwi 20:47
PATMAT16: Ojj, tam powinno być:
f'(x)=0
0=x
4(7x
2−10)
Przepraszam, mój błąd
15 kwi 20:47
getin:
Okej, podano wskazówki więc wstrzymam się od rysowania wykresów
15 kwi 20:48
Qwerty123: Okej, mam te 2 eksrema, gdzie mam później ich wstawić? Nie do końca rozumiem w którym miejscu
16 kwi 00:13
Qwerty123: "Znajdujesz ekstrema i argumenty oraz wartości dla których funkcja osiąga max i mim
podstawiasz"
| | √10 | | √10 | |
Okej, mam ekstrema: Maksimum (− |
| ) i minimum ( |
| ). Teraz jak mogę |
| | √7 | | √7 | |
obliczyć te wartości? (Rozumiem, że argumenty, to są moje ekstrema, tak?)
16 kwi 00:27
PATMAT16: | | √10 | |
Tam nie ma x=± |
| ! Usuwamy niewymierność! |
| | √7 | |
Otrzymujemy wtedy:
Spójrz na moje rozwiązanie.
Teraz przekształcasz równanie:
4x7−8x5 + a = 0
a=−4x
7+8x
5
| | √70 | |
Za x podstawiasz ± |
| i otrzymujesz "a" dla których wielomian ma trzy różne |
| | 7 | |
pierwiastki
16 kwi 10:42
Qwerty123: Aha, dziękuję! A obowiązkowo w tym przypadku mamy usuwać niewymierność?
16 kwi 11:20
PATMAT16: Wypada. Potem tylko ułatwia dalsze obliczenia
16 kwi 11:37
Qwerty123: | | √70 | |
A czy to na pewno jest prawidłowe? Bo jak wstawiam np − |
| to otrzymuje zły wynik. |
| | 7 | |
| | −1600√70 | |
Prawidłowym wynikiem jest |
| = −5.57541041 |
| | 2401 | |
| | 5200√70 | |
U mnie zaś wychodzi wynik typu: − |
| = −18.1200839 |
| | 2401 | |
16 kwi 11:54
Qwerty123: A nie, jednak jest dobrze, popełniałem błąd w obliczeniu. Dziękuję bardzo za pomoc!
16 kwi 11:58
PATMAT16: Git
16 kwi 12:00
Qwerty123:

A jak na przykład narysowałem wykres pochodnej funkcji i wygląda tak. Ona maleje od
| | √70 | |
− |
| i do 0, czy w punkcie 0 ta funkcja jest stała? |
| | 7 | |
16 kwi 12:21
ite:
Dla x=0 wartość funkcji f(x)=4*x7−8*x5+a, gdzie a∊ℛ istnieje i jest określona jej wzorem
f(0)=4*07−8*05+a=a.
Dla pojedynczej wartości argumentu nie można określić, czy funkcja jest stała czy np.rosnąca,
bo określenie monotoniczności polega na porównaniu wartości dla różnych argumentów.
16 kwi 15:49
ite:

Do lepszego zrozumienia zadania może się przydać wykres nie f.pochodnej ale funkcji
f(x)=4*x
7−8*x
5 = 4x
5(x−
√2)(x−
√2)
Wtedy da się zobaczyć, w jakim zakresie można przesunąć wykres, żeby funkcja nadal miała trzy
miejsca zerowe − a to przesunięcie (równoległe do osi OY) zależy właśnie od współczynnika a.
16 kwi 16:05
Anonim: a ∊ powinien wyjść przedział a nie pojedyńcze wartości
16 kwi 17:24
Pr713: | | 1600√70 | | 1600√70 | |
a ∊ ( − |
| , |
| ) |
| | 2401 | | 2401 | |
16 kwi 17:37